"Μπήκαν οι βάσεις για ένα πιο σύγχρονο, πιο φιλικό στον ασθενή, πιο εξ' ορθολογισμένο σύστημα υγείας και πάνω σε αυτές θα οικοδομήσουμε μέχρι το 2027 όσα έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό” τόνισε η Ασημίνα Σκόνδρα από το βήμα της Βουλής σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο, διαπιστώνω ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συστηματικά και μεθοδευμένα, προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση των πολιτών ότι η όποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης κρύβει ανομολόγητους σκοπούς, καλύπτεται από αδιαφάνεια και μυστήριο και η συνωμοσιολογία τους καλά κρατεί. Επιδιώκουν να σπείρουν την αμφιβολία, την καχυποψία και τη δυσπιστία.
Αυτό το κάνουν είτε κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια είτε για να δικαιολογήσουν τον απόλυτο αρνητισμό τους και την ισοπέδωση είτε για να πιστέψει ο κόσμος ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Έτσι να αμφισβητείται κάθε χρηστή προσπάθεια βελτίωσης και αποτελεσματικότητας του κράτους. Nα απαξιώνεται κάθε απόπειρα εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών, ακόμη κι αν πρόκειται για την Υγεία.
Το σημερινό νομοσχέδιο του Υπ.Υγείας περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ψηφίσαμε ήδη το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό και την ενίσχυση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας, με σκοπό την πρόληψη και την παροχή πρώτων βοηθειών καθώς και την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Ποια είναι η στάση της αντιπολίτευσης σε όλα αυτά; Επικρίσεις, κατηγορίες, φαντασιώσεις, ότι δήθεν κάτι κρύβουμε, κάπου στοχεύουμε, κάτι ξέρουν... Και στο βάθος πάντα βλέπουν την ιδιωτικοποίηση της δηµόσιας υγείας.
Όμως η πραγµατικότητα δεν σας επιβεβαίωσε ποτέ, συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Οι συμπολίτες μας είχαν και έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Εσυ και πολλές φορές, με κρατική χρηματοδότηση, δωρεάν πρόσβαση και σε ιδιωτικές δομές.
Σας διαψεύδουμε εμείς με την ενδυνάμωση των νοσοκομείων μας, αλλά και 80.000 ασθενείς ημερησίως ή 25.000.000 ετησίως, που εμπιστεύονται και επισκέπτονται το ΕΣΥ, λαμβάνοντας δωρεάν υπηρεσίες.
Για να μην πείτε ότι μιλάω γενικόλογα, ας δούμε τους αριθμούς του προϋπολογισμού 2025.
4,1 δις ευρώ, ο προϋπολογισμός του κράτους για την υγεία το 2019.
7,1 δις για το 2025. Αύξηση της δαπάνης 74,4%.
3 δις περισσότερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υγεία.
1,445 δις για τα νοσοκομεία το 2019
3,191 δις για το 2025, δηλαδή πάνω και από τα διπλάσια.
Άρα, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δε θέλει να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ αλλά το χρηματοδοτεί με τα μεγαλύτερα ποσά, σε όλη τη Μεταπολίτευση!
Δεν αρνούμαστε πως υπάρχουν δυσκολίες, όπως και πρόβλημα εύρεσης προσωπικού, πράγμα που συμβαίνει και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το παρόν νομοσχέδιο θεσπίζει κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, για να επιτύχει την προσέλκυση γιατρών και νοσηλευτών. Εκτός από τα επιπλέον 400 ή 600 ευρώ μηνιαίως για συγκεκριμένες ειδικότητες, προβλέπει μεταθέσεις από και προς Υγειονομικές Δομές, ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών, εκπαιδευτικές άδειες και παράλληλα μείωση χρόνου υπηρεσίας που απαταιτείται για μετακινήσεις τους. Ακόμη, οι εξειδικευόμενοι γιατροί θα μπορούν να ολοκληρώσουν την εξειδίκευση τους, αν διοριστούν ή αν την διακόψουν λόγω αδείας.
Το Υπ. Υγείας προκήρυξε φέτος 293 άγονες θέσεις. Από αυτές καλύφθηκαν οι 201. Έμειναν 92 κενές. Π.χ. η Κως και η Δράμα, όπου δεν παρουσιάστηκε κανένας παθολόγος. Έρχεται, λοιπόν, το άρθρο 6 και δίνει θεσμικά κίνητρα. Άρα, το 2025 σε άγονες περιοχές, για τις οποίες έχω και προσωπικό ενδιαφέρον, αφού υπάρχουν και στον δικό μου νομό, την Καρδίτσα, θα υπάρχει γιατρός!
Θεσπίζει τη δυνατότητα παράτασης χρόνου παραμονής ιατρών και φαρμακοποιών στα νοσοκομεία μέχρι τα 70 έτη τους. Επειδή οι προσλήψεις νέων εργαζομένων είναι προς το παρόν εξαιρετικά χρονοβόρες, διασφαλίζεται έτσι η εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών δομών. Και μάλιστα με προσωπικό που είναι αφενός έμπειρο και αφετέρου επαρκώς ακμαίο.
Προβλέπει τον εξορθολογισμό, την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και ρυθμίζει τον τρόπο και τον χρόνο εκτέλεσης των φαρμακευτικών συνταγών.Θα διευκολυνθούν έτσι οι ασφαλισμένοι και θα διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβασή τους στη φαρμακευτική αγωγή.
Καθιερώνεται ολοήμερη λειτουργία στις δομές παροχής υπηρεσιών στις δομές ψυχικής υγείας.
Τονίζω ότι κανένα κέντρο ιστοσυμβατότητας δεν καταργείται, όπως ισχυρίζονται καποιοι, απλώς, παράλληλα με το κέντρο του Ευαγγελισμού και του Γεννηματά, θα λειτουργεί ανάλογο και στο Ωνάσσειο.
Κενά υπήρχαν πάντα στο ΕΣΥ, υπάρχουν και πιθανον θα υπάρχουν στο μέλλον. Το θέμα είναι ότι αυτά μειωνονται. Τον Ιούνιο του ’19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ το σύνολο του προσωπικού ήταν 78.272. Τον Ιούνιο του ’24, το αντίστοιχο σύνολο ήταν 86.138 ήτοι 8.000 περισσότεροι.
συν 6.500 ακόμη προσλήψεις το 2024,
συν 1000 θέσεις επιπλέον, επικουρικό προσωπικό,
συν 293 θέσεις για τις άγονες,
συν 2000 θέσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στο σύνολο δηλαδή 17.793 περισσότεροι.
Δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο, ούτε μία μονάδα υγείας στην Ελλάδα, που σήμερα να έχει λιγότερο προσωπικό από το 2019.
Επίσης, τότε στη χώρα λειτουργούσαν 550 ΜΕΘ. Υπήρχαν κάθε μέρα 70 συµπολίτες µας στην ουρά και στην αναµονή για να µπουν στη µονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν µπορούσε η χώρα να αντιµετωπίσει τα καθηµερινά, το εγκεφαλικό, το έµφραγµα, το τροχαίο. Και ήρθε η δική μας κυβέρνηση, και τα 550 κρεβάτια ΜΕΘ έγιναν 1200.
Αυτή είναι. λοιπόν, η διάλυση και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ;
Να θυμίσω επίσης πως την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024 ξεκίνησαν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Έχουν προγραμματιστεί πάνω από 1.500, για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Πρόκειται για ασθενείς που είχαν αναμονή άνω του ενός έτους. Και σ’αυτό, το τόσο ευεργετικό, για χιλιάδες συνανθρώπους μας μέτρο, ήρθε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ψήφισε ΠΑΡΩΝ. Δικαιολόγησε τη διαφωνία του «γιατί, λέει, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για ανακαίνιση στα νοσοκομεία και για να πάρουμε εξοπλισμό». Καλά, δε γνωρίζει ο κύριος Ανδρουλάκης ότι αυτά ήδη γίνονται και τα δύο; Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και πείτε το και στον πρόεδρό σας, γίνονται ήδη ανακαινίσεις σε 93 νοσοκομεία και προμήθεια εξοπλισμού 100 εκατ. ευρώ!
Φυσικά, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είµαστε στο επίπεδο που επιθυµούµε. Και πώς θα µπορούσαμε άλλωστε µετά από τις κρίσεις που έχει ζήσει και το ΕΣΥ με τις περικοπές χρηματοδότησης των μνημονίων, με τα μέτρα της ΤΡΟΪΚΑ ή των ΘΕΣΜΩΝ κατά τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναλογία των προσλήψεων, με τη μαζική φυγή γιατρών στο εξωτερικό, με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Όμως, μπήκαν οι βάσεις για ένα πιο σύγχρονο, πιο φιλικό στον ασθενή, πιο εξορθολογισμένο σύστηµα υγείας και πάνω σε αυτές τις βάσεις θα οικοδομήσουμε μέχρι το 2027 όσα έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό.
Είναι, άλλωστε, υπόσχεση και προτεραιότητα του Πρωθυπουργού η αύξηση των µισθών και η βελτίωση του ΕΣΥ, µε το βλέµµα πάντα σε ένα πραγµατικά ανθρωποκεντρικό και αποτελεσµατικό σύστηµα υγείας για όλους µας”