Η βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών εστίασε:
· Στη μοριοδότηση της εντοπιότητος, ως κίνητρο να παραμείνουν νέοι στον τόπο τους, αλλά και να στελεχωθεί το δημόσιο και η αυτοδιοίκηση ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές
· Στο μπόνους αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων
· Στη συνυπηρέτηση συζύγων
· Στη στελέχωση των ΟΤΑ, και
· Στην επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ
Μεταξύ άλλων είπε:
“Η κυβέρνηση αλλάζει την αντίληψη για το Δημόσιο μέσα από ένα στοχευμένο μεταρρυθμιστικό πλέγμα, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου, πιο φιλικού, πιο αποτελεσματικού κράτους, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη και τους κρατικούς λειτουργούς. Εστιάζει στη δημιουργία ενός δημοσίου, όπου θα επικρατεί αξιοκρατία, διαφάνεια και άμιλλα.
Το άλλοτε δυσκίνητο, μη παραγωγικό και χαώδες δημόσιο έχει μπει πλέον στη σύραγγα εξυγίανσης και ανασχηματισμού. Με τον ψηφιακό ανασχηματισμό έχουν εκσυγχρονιστεί οι διαδικασίες, έχουν απλοποιηθεί οι σχέσεις με τον πολίτη και πλέον επιχειρείται αποσυμφόρηση της κεντρικής διοικησης.
Ωστόσο, το πρόβλημα στελέχωσης παραμένει λόγω του κύματος εξόδου υπαλλήλων με κατοχυρωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η κατάσταση δε επιδεινώθηκε, αφού επί δέκα και πλέον χρόνια οι νέες προσλήψεις ήταν απαγορευτικές, λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι παρατηρείται σημαντική υποστελέχωση υπηρεσιών, ειδικά στην περιφέρεια.
Με το παρόν διευθετούνται ζητήματα που προκύπτουν από αγκυλώσεις, που με τη σειρά τους δημιουργούσαν καθυστερήσεις και δυσκαμψία στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, από το στάδιο της προκήρυξης έως και την ανάληψη υπηρεσίας. Η επιτάχυνση εξασφαλίζεται με μια σημαντική καινοτομία, την άντληση των δικαιολογητικών απευθείας από τους φορείς έκδοσης, αφαιρώντας έτσι χρόνο και έξοδα για τους διαγωνιζόμενους.
Η εντοπιότητα που προβλέπεται και μοριοδοτείται από εδώ και στο εξής, θεωρώ ότι είναι σωστή και χρήσιμη προς δύο κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Την δημογραφική ενίσχυση, ειδικά περιοχών με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μείωση, που ξεπερνά το 20% σε ορεινούς ή απομακρυσμένους δήμους. Τέτοια πληθυσμιακή αιμορραγία αντιμετωπίζουμε στους ορεινούς δήμους και της δικής μου περιφέρειας, της Καρδίτσας.
Η εντοπιότητα άλλωστε είναι απολύτως αντικειμενική, χωρίς κανένα πελατειακό έρεισμα, ενώ αποφορτίζει και το ζήτημα της μόνιμης κατοικίας. Εφόσον ο υποψήφιος κάνει χρήση της θα μείνει 10 συν 5 χρόνια στον τόπο του. Αυτό προβλέπεται διότι είναι τόσο μεγάλη η πριμοδότηση της εντοπιότητας, που επί της ουσίας την προτάσσει έναντι όλων των άλλων κριτηρίων. Για παράδειγμα ένας κάτοικος της ορεινής Αργιθέας, θα υπηρετήσει στον τόπο του για 15 χρόνια. Αν αυτό δεν είναι ισχυρό κίνητρο για την αντιμετώπιση της απογύμνωσης της ελληνικής περιφέρειας από άτομα παραγωγικής ηλικίας, τότε ποιο είναι;
Αφορά επίσης τους ίδιους τους εργαζόμενους. Ακουσα την αντιπολίτευση να λέει ότι οι εργαζόμενοι στερούνται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Η πραγματικότητα άλλα καταμαρτυρεί. Ναι μεν δέχονται κάποιοι να διοριστούν οπουδήποτε στην επικράτεια, κατ΄ ανάγκη όμως. Όχι κατ'επιλογήν. Και από εκεί ξεκινά και ο φαύλος κύκλος. Διορίζονται και μετά, φυσικά, ζητούν να μετακινηθούν στον τόπο καταγωγής και συμφερόντων τους. Αποτέλεσμα, εκ νέου κενά, οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ταλαιπωρούνται, οικογένειες να διαμελίζονται, και όλα αυτά με κόστος.
Η εντοπιότητα, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Αμεση συνέπεια η δημιουργία νέων οικογενειών, αύξηση των γεννήσεων, τόνωση της τοπικής οικονομίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.Εν τέλει,το Δημόσιο γίνεται κεντρικός φορέας τοπικής ανάπτυξης, που ενισχύει την ενσωμάτωση, τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την ποιότητα ζωής γενικότερα.
Στην ίδια κατεύθυνση, η πάγια εφαρμογή κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων που επιτυγχάνουν μετρήσιμους και αντικειμενικούς στόχους. Αφορά περίπου 200.000 τακτικούς υπαλλήλους. Προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή ισοπεδωτικής κατανομής του μπόνους.
Έτσι διασφαλίζεται η αξία της ανταμοιβής, η ενίσχυση της εργατικότητας και της αριστείας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί μία σημαντική τομή στον Δημόσιο Τομέα όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Αίρει τον στατικό και δυσκίνητο χαρακτήρα του και κινητροδοτεί όσους επιθυμουν να εργαστούν στο ασφαλές και σταθερό περιβάλλον του, χωρίς να αρκούνται, όμως, στις βασικές απολαβές και επιθυμούν να προσαθήσουν περισσότερο.
Στέκομαι στο άρθρο 56, με το οποίο ρυθμίζεται η συνυπηρέτηση συζύγων, προστατεύοντας τον θεσμό της οικογένειας. Πρόσφατα μάλιστα κατέθεσα σχετική αναφορά για την ικανοποίηση αιτημάτων αστυνομικών συζύγων εκπαιδευτικών. Έτσι εξασφαλίζονται ιδανικές, κατά το δυνατόν, συνθήκες, ώστε να συνδυάζεται η εργασία και η οικογενειακή γαλήνη.
Επίσης, αφουγκραζόμενο την κοινωνία,το Υπουργείο Εσωστερικών αποφάσισε οι θέσεις του 2024 και του 2025 να καλυφθούν από επιτυχόντες του 2023. Προσφάτως, στο υπουργικό συμβούλιο εγκρίθηκαν πάνω από 19.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η αυτοδιοίκηση , που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού θα στελεχωθεί και θα υπάρξει πλήρης ικανοποίηση των αναγκών της. Πέραν των προσλήψεων από ανταποδοτικές υπηρεσίες, εγκρίνεται η κάλυψη περίπου 2.700 θέσεων. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων από το 2010.
Η κυβέρνησή μας ξέρει τις ανάγκες, ακούει τους πολίτες και τους φορείς που τους υπηρετούν. Το νομοσχέδιο αυτό απαντά σε πραγματικά προβλήματα, δίνει συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις για αξιοκρατική και ταχεία στελέχωση του Δημοσίου.
Ο τόπος μας, δυστυχώς, κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών. Παθογένειες, που δε λύνονται από τη μία μέρα στην άλλη, και που απαιτούν γνώση, στρατηγική, συνεπή και σταθερή διακυβέρνηση. Με σαφή, λοιπόν, κυβερνητικό προσανατολισμό, δημιουργούμε ίσες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους, διότι δεν μπορεί να υπάρξει μονομερής ανάπτυξη.
Όσα με κόπο κερδήθηκαν από το 2019 και ένθεν στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης από τους πολίτες και την Κυβέρνηση αποτελούν την αφετηρία μιας συνολικής προσπάθειας εκσυγχρονισμού, από την οποία το δημόσιο δε θα μπορούσε να απουσιάζει!”