Tρία χρόνια μετά τον ΙΑΝΟ, η Καρδίτσα χτυπήθηκε από μία ακόμη χειρότερη καταστροφή. Ήταν αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, όταν η θεομηνία DANIEL έπληξε βάναυσα τη Θεσσαλία και φυσικά τον δικό μας νομό. Χωριά και οικισμοί, όπως ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση και πολλά ακόμη βυθίστηκαν στα λασπόνερα, δεκάδες κάτοικοι εγκλωβίστηκαν και δυστυχώς κάποιοι χάθηκαν. Στα ορεινά χωριά, όπως στο Μορφοβούνι, αρκετά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ κάτοικοι, στον Παλαμά και αλλού, ανέβηκαν στις στέγες των σπιτιών τους, προκειμένου να προστατευθούν.
Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκε συλλογικός μόχθος δεκαετιών. Οι ζημιές στη Θεσσαλία αποτιμήθηκαν σε περισσότερα από 2 δις ευρώ. Η μανία της φύσης κατέστρεψε δημόσια και ιδιωτικά έργα, που είχαν κατασκευαστεί με δυσκολία και στερήσεις. Γεφύρια γκρεμίστηκαν και καλλιέργειες που βρίσκονταν στην περίοδο της συγκομιδής θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη. Αγροτικοί και δασικοί δρόμοι έγιναν ρέματα, ενώ άλλοι έγιναν αδιαπέραστοι από τις κατολισθήσεις. Πολλές επιχειρήσεις διαλύθηκαν οικονομικά.
Εκτός από τις υλικές καταστροφές, η περιοχή είχε να αντιμετωπίσει και μία υγειονομική βόμβα. Με το πέρασμα της θεομηνίας, αποκαλύφθηκαν χιλιάδες νεκρά ζώα, δηλαδή ένας εν δυνάμει τεράστιος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Θα μπορούσαν να προκαλέσουν λοιμώδη νοσήματα, όπως γαστρεντερίτιδα, τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία, λεπτοσπείρωση, ακόμα και χολέρα. Η χρήση του πόσιμου νερού ήταν απαγορευτική, όπως και η επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα, καθώς αυτά αποτελούσαν τοξικό μείγμα από λάσπες, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, υπολείμματα νεκρών ζώων κ.α. Σε όλα τα παραπάνω να προστεθούν οι ψυχολογικές συνέπειες, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό σοκ, που πυροδοτήθηκαν από τις απώλειες και την αδυναμία ανταπόκρισης στις επείγουσες οικονομικές ανάγκες.
Ευτυχώς για όλους μας, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν άμεσα και καθοριστικά στη διαχείριση της κρίσης. Κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάστηκαν και έδωσαν λύσεις. Ουσιαστική η συμβολή πολλών φορέων αλλά και μεμονωμένων ατόμων, που συνέδραμαν με όποιες δυνάμεις διέθεταν. Ξεχωριστή μνεία ασφαλώς και σε όλους αυτούς τους ανώνυμους εθελοντές, που στήριξαν με προσωπική εργασία, υλικά και ηθικά τους πλημμυροπαθείς, δημιουργώντας ένα κλίμα αλληλεγγύης χωρίς προηγούμενο.
Η Κρατική Αρωγή προς τους πληττόμενους πολίτες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις εκδηλώθηκε έμπρακτα και με υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που είχαν καταγραφεί στο παρελθόν. Ο προϋπάρχων κατακερματισμός αρμοδιοτήτων αντιμετωπίστηκε με την ενοποίηση των διαδικασιών από το Υπουργείο Οικονομικών και επετεύχθη η επιτάχυνση των παροχών.
Συγκεκριμένα:
· Καταβλήθηκαν μέχρι σήμερα 182,7 εκατ. ευρώ προς περισσότερους από 50.561 δικαιούχους.
· Δόθηκε από την Κρατική Αρωγή 50% προκαταβολή σε Επιχειρήσεις και Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις.
· Καταβλήθηκαν 270 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις στην παραγωγή μέχρι τώρα.
· Xρηματοδοτήθηκαν οι ΟΤΑ Θεσσαλίας με 237,74 εκατ.ευρώ μέχρι σήμερα.
· Περίπου 1,5 δις είναι το κόστος των έργων υποδομής που ήδη εκτελούνται στην περιοχή.
· Ενισχύθηκαν με 17 εκατ. ευρώ οι ΚΑΔ σε Δήμους Παλαμά και Φαρκαδόνας,.
· Εξασφαλίσθηκαν 200 εκατ. ευρώ για Ορεινά Υδρονομικά Έργα στη Θεσσαλία με στόχο σταθεροποίηση και προστασία των εδαφών, αναβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος και συγχρόνως μειώνονται η πλημμυρική αιχμή και τα φερτά υλικά στην πεδινή ζώνη.
· Στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ 2024», διατίθεται για τη Θεσσλίαδιακριτός προϋπολογισμός ύψους 80 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά είναι 100%.
· Συστήθηκε Τομέας Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Θεσσαλίας και Τομέας Κρατικής Αρωγής Θεσσαλίας με κατά τόπους γραφεία.
· Αποφασίστηκε και προχωρά η μετεγκατάσταση της Μεταμόρφωσης.
· Ανεγέρθη νέο υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας στο Μουζάκι.
· Αποκαταστάθηκε, αναβαθμίστηκε και επαναλειτουργεί το Κέντρο Υγείας Παλαμά, πλήρως ανακαινισμένο.
· Επαναλειτουργεί από φέτος η Σχολή Αστυφυλάκων στον νομό μας.
· Κινητροδότηση για ιδιωτική ασφάλιση επιχειρήσεων .
Το ζητούμενο βέβαια είναι να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ ξανά παρόμοιες συνθήκες. Η κλιματική κρίση ομως είναι εδώ, δημιουργεί νέα δεδομένα και επιβάλλει ολιστική πρόβλεψη- προετοιμασία. Το αντιπλημμυρικό δίκτυο της χώρας είχε σχεδιαστεί με βάση το κλίμα και τα στατιστικά στοιχεία άλλων εποχών, που έχουν αλλάξει άρδην. Η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, λαμβάνοντας υπόψιν ακριβώς αυτό, προχωρά στην επικαιροποίηση και αναβάθμιση μελετών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και αποκατάστασης στη Θεσσαλία. Ήδη ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικές ανακοινώσεις από τη Νίκαια Κιλελέρ, στην πρόσφατη επίσκεψη του στη Θεσσαλία, την οποία τον τελευταίο χρόνο έχει επισκεφθεί επανειλημμένως. Εντάσσει στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων τα φράγματα Πύλης και Μουζακίου, με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση έργων διαχείρισης υδάτων στην περιοχή, με επικαιροποιημένους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα. Ο συλλογικός σχεδιασμός του έργου, που θα περιλαμβάνει και τη λίμνη Κάρλα και τη διώρυγα Γυρτώνης- Κάρλας, εκτιμάται σε 32 έως 49 εκατομμύρια ευρώ, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από δωρεά της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Με την ολοκλήρωση των μελετών, το έργο θα ξεκινήσει άμεσα.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, κοιτάμε ξανά το μέλλον του τόπου μας με αισιοδοξία. Ναι, οι πληγές είναι ακόμη ορατές. Ναι, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν. Όμως, σε μεγάλο βαθμό, έχουμε αφήσει πίσω μας και αυτή τη θεομηνία, αποδεικνύοντας πως οι δυσκολίες μάς γονατίζουν αλλά δε μάς γκρεμίζουν. Πως η Καρδίτσα και αυτή τη φορά δοκιμάστηκε, με σύμμαχο όμως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την εγρήγορση όλης της κυβέρνησης, κατάφερε να σταθεί στα πόδια της και επιστρέφει στην κανονικότητα. Κυρίως, όμως, πως οι Καρδιτσιώτες έχουν ψυχικό σθένος και τεράστια αποθέματα δύναμης και αισιοδοξίας!