ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ


Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα διαγράφεται ιδιαιτέρως δύσκολη, μετά από έναν άνυδρο χειμώνα και έναν Ιούνιο με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία. Στους μήνες και στα χρόνια που έρχονται, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι ραγδαία η αύξηση της συχνότητας και του μεγέθους των δασικών πυρκαγιών και επομένως των καταστροφών που θα προκαλούνται.

Αυτό σημαίνει ότι τις πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος πρέπει να τις εγκαταλειψουμε και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες, το ταχύτερο δυνατόν. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία εστιάζει κυρίως στην πρόληψη, σε συνδυασμό με εκπαίδευση και αυστηρότερες ποινές για όσους δεν τηρούν τις νέες πυροσβεστικές διατάξεις. Σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για την πρόκληση πυρκαγιάς, είτε εσκεμμένα είτε λόγω αμέλειας.

Προτεραιότητα έχει η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, που γίνεται ήδη στα δάση και στις περιαστικές περιοχές, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Επιπλέον, η χώρα μας ξεκίνησε την υλοποίηση ενός προγράμματος, το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, ύψους 2,1 δισ ευρώ, για να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιμετώπιση καταστροφών. Νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, drones και συστήματα τηλεκατεύθυνσης, πυροσβεστικά οχήματα, δίκτυο αισθητήρων, εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, οθόνες μετάδοσης δεδομένων και παρακολούθησης, σύστημα επικοινωνίας με την Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, συστημα μετάδοσης φωνητικών εντολών, μετεωρολογικός σταθμός και server καταγραφής, είναι τα νέα πολεμοφόδια στο οπλοστάσιο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Και το σημαντικότερο, καθημερινά πραγματοποιούνται εκτεταμένοι έλεγχοι και περιπολίες προς αποφυγή της έναρξης και εξάπλωσης, πυρκαγιών αλλά και προς διαπίστωση αν τηρούνται τα διαλαμβανόμενα μέτρα.

Σε όλα τα παραπάνω η δική μας συμβολή είναι καταλυτική. Και θα ήθελα να ζητήσω από τους συμπολίτες μου να ακούνε προσεκτικά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Πάντοτε, το πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι εκκενώσεις, οι οποίες διατάσσονται, να υλοποιούνται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Από εκεί και πέρα εμείς οι ίδιοι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Να παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού σώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.fireservice.gr και να αναζητούμε οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στην κατάρτιση των αντιπυρικών σχεδιασμών αποτελεί, όμως, και ο καθαρισμός των οικοπέδων, και γι'αυτό η δήλωση στο σχετικό μητρώο καθαρισμού οικοπέδου πήρε παράταση μέχρι τις 15/7/2024. Ήδη έχουν κατατεθεί 516.000 δηλώσεις στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr και 3.804 καταγγελίας για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ γίνονται τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι και αυτοψίες. Με την ιδιωτική αυτή πρωτοβουλία θα αυξηθεί η ανθεκτικότητα των οικισμών μας. Όσο οι οικισμοί θεωρούνται επισφαλείς, πνιγμένοι σε ξερόχορτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, είναι αδύνατον να επιτευχθεί αποτελεσματική αντιμετώπιση. Αν όμως αυτοί καταστούν πιο ανθεκτικοί, τότε θα αλλάξει και η προτεραιότητα δασοπυρόσβεσης και έτσι οι πυροσβέστες μας θα μπορούν να επικεντρωθούν στη διαχείριση των πυρκαγιών στις δασωμένες περιοχές.

Μέχρι στιγμής έχουμε αποφύγει τα χειρότερα στον δικό μας νομό. Κι αυτό ειναι ευχής εργό, δεδομένου ότι η Καρδίτσα και ολη η Θεσσαλία επλήγη βάναυσα από τις πλημμύρες. Σκεφτείτε να είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το καταστροφικό φαινόμενο των πυρκαγιών. Για' αυτό η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα όλων μας είναι απολύτως αναγκαίες.

Οι μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών στη χώρα μας απέδειξαν, με άσχημο τρόπο, πως η φύση, τα δάση, οι δρυμοί, το πράσινο δεν είναι ανεξάντλητα. Δεν υπάρχει “απόθεμα”. Η παρούσα φύση μάς παραδόθηκε από τις προηγούμενες γενιές κι έτσι αλώβητη να την κληροδοτήσουμε κι εμείς στις επόμενες. Κάθε δάσος που καίγεται είναι ένας πλούτος που καταστρέφεται και μία απώλεια για μας να ξαναβρούμε τα έλατα και τα βουνά των παιδικών μας χρόνων. Δυστυχώς, η κλιματική κρίση τραβά το χαλί κάτω από τα πόδια μας και βρισκόμαστε σε δύσκολο πόλεμο. Όμως, όπως και στον πόλεμο, θα κερδίσει αυτός που αντιλαμβάνεται τη δυσκολία, που προβλέπει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της μάχης. Ας ελπίσουμε πως στις μάχες του φετινού καλοκαιριού θα είμαστε νικητές σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην περιοχή μας!