«Δεν μπορεί η Θεσσαλία τον μισό χρόνο να πλημμυρίζει και να πνίγεται και τον άλλο μισό να αργοπεθαίνει από την ξηρασία»
Δριμύ κατηγορώ και ευθύνες στην αντιπολίτευση, επέρριψε από το Βήμα της Βουλής, στην συζήτηση του ν/σ του Υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την κλιματική κρίση, διαχείριση των υδάτων κ.λ.π., η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα.
Τόνισε ότι, ποτέ δεν συμφώνησαν, αλλά και πάντα όρθωναν εμπόδια για να αποτρέψουν την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου.
Είπε ακόμη, ότι με τη γενικότερη αριστερή, αναχρονιστική και αρτιριοσκληρωτική στάση της, επιβεβαιώνει συνεχώς την προσήλωση στο κομματικό συμφέρον, αδιαφορώντας πλήρως για τους Θεσσαλούς, αν οι αγρότες μπορούν να καλλιεργήσουν, αν μπορούν να επιβιώσουν.
Μεταξύ άλλων η κ. Σκόνδρα ανέφερε:
«Συζητάμε ένα νομοσχέδιο σύγχρονο, τολμηρό και καλά σταθμισμένο, απολύτως συμβατό με την στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, για την επίτευξη της κοινωνικής ευημερίας, μέσω της ευημερίας του οικοσυστήματος. Τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καθοδηγεί η σύγχρονη πραγματικότητα της περιβαλλοντικής κρίσης και η συνακόλουθη ανάγκη γρήγορων και γενναίων προσαρμογών , με την υιοθέτηση καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων.
Στην λογική αυτή, οι ρυθμίσεις για την προστασία των δασών, προβλέπουν νέες διαχειριστικές μελέτες, για όλα τα δάση της επικράτειας, επιδότηση λήψης δασικής βιομάζας, την «αδελφοποίηση» των δασών Βορρά- Νότου, τα υποχρεωτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας, τη συνεργασία των δασικών συνεταιρισμών με εταιρείες και την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας. Στόχος είναι, να υϊοθετηθούν αντιλήψεις και να θεσπιστούν διαδικασίες, μέσω των οποίων θα προκύπτουν σταθεροί πόροι και θα υπηρετούν ανταποδοτικά, την προστασία και την ανάπτυξη των δασών μας.
Όσο η κλιματική κρίση εντείνεται, οι κοινωνίες και η πολιτεία πρέπει να απαντήσουν, δημιουργώντας πόλεις ανθεκτικές και θωρακισμένες, απέναντι στα ακραία φαινόμενα που πυκνώνουν. Γι’ αυτό, αντιμετωπίζεται αυστηρά η αυθαίρετη δόμηση μέσω του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος καταγγελιών. Η κατεδάφιση αυθαιρέτων, θα συντομεύσει, ενώ εισάγεται και η δυνατότητα της οικειοθελούς κατεδάφισης, με οικονομικά κίνητρα .
Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, προβλέπεται η ίδρυση ειδικού φορέα, εποπτευόμενου από το κράτος, με κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Αποστολή του είναι η προστασία, η σωστή διαχείριση των υδάτων, η εποπτεία και υλοποίηση στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η επίβλεψη της εφαρμογής των σχεδίων αυτών και η χορήγηση αδειών χρήσης ύδατος. Ο ΟΔΥΘ θα είναι Οργανισμός δημοσίου συμφέροντος, και μόνο αυτό θα υπηρετεί. Η διοίκησή του ορίζεται από το κράτος και θα είναι, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, για να μπορεί να δρα με την ευελιξία και ταχύτητα, που επιβάλλουν κάθε φορά οι συνθήκες. Ταυτόχρονα θα αποτελεί σημαντικό βραχίονα της Πολιτείας, στην υλοποίηση μελετών και έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτων και την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, την άρδευση, την πραγματοποίηση αποστραγγιστικών έργων κ.λ.π. Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπει, σχεδιάζει, οργανώνει και αναπτύσσει, έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας, διαχείρισης και αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας, και θα περίμενε κανείς, από την αντιπολίτευση, έαν βέβαια αυτή ήταν υπεύθυνη, να συνεισφέρει χρήσιμες ιδέες και βελτιωτικές προτάσεις. Ως άνθρωπος που υπηρέτησα πολλά χρόνια τον αγροτικό τομέα και γνωρίζοντας τις ανάγκες του διαχρονικά, ως μία πρώην αυτοδιοικητικός και μέλος ειδικών επιτροπών ως βουλευτής βεβαίως Καρδίτσας, άρα και γνώστης καθολικά των προβλημάτων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η συνολική διαχείριση των υδάτων, είναι αδήριτη ανάγκη. Νόμιζα ότι όσοι είχαν προβληματισμούς επ' αυτού, θα αναθεωρούσαν σίγουρα μετά τη βιαιότητα των πλημμυρικών φαινομένων, που έβγαλαν στην επιφάνεια χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες. Σας διαβεβαιώ επίσης, ότι επί σειρά ετών διεκδικούσαμε, Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης των Υδάτων, διότι εμείς στην Θεσσαλία, αντιμετωπίζουμε το εξαιρετικό φαινόμενο ,τον μισό χρόνο να πλημμυρίζουμε και να πνιγόμαστε και τον άλλο μισό η περιοχή μας, να αργοπεθαίνει από την ξηρασία.
Τώρα πια πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια, ότι οι 53 ΤΟΕΒ και ο ένας ΓΟΕΒ, που υπάρχουν στη Θεσσαλία, αφενός δεν έχουν την υποδομή και την τεχνοοικονομική οργάνωση, να ανταποκριθούν στις ανάγκες που διαμορφώνονται και αφετέρου διαφέρουν μεταξύ τους, σε κανόνες και στρατηγική.
Και είναι εντυπωσιακό, πώς ακόμη και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες Ιανού , Daniel, Elia που έζησε η Θεσσαλία, η αντιπολίτευση, επιμένει στην μονότονη, αριστερή αναχρονιστική, αρτηριοσκληρωτική στάση της και μιλάει για δήθεν ιδιωτκοποίηση του νερού και τα συναφή. Επιβεβαιώνετε συνεχώς, συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, την κοντόφθαλμη, μονολιθική ιδεολογία σας, την απόλυτη προσήλωση στο κομματικό συμφέρον, και την πλήρη αδιαφορία σας για τους Θεσσαλούς. Δε σας νοιάζει καθόλου, αν με τα σημερινά δεδομένα οι Θεσσαλοί αγρότες, μπορούν να καλλιεργήσουν, αν μπορούν να αρδεύσουν, αν εν τέλει μπορούν να επιβιώσουν. Και φυσικά αδιαφορείτε και για το περιβάλλον, το οποίο κινδυνεύει καθώς ήδη η εφαλμύρωση του υδροφόρου υπόγειου ορίζοντα, έχει ξεκινήσει.
Και αν φτάσαμε έως εδώ, έχετε ευθύνη. Γιατί όχι μόνο ποτέ δεν συμφωνήσατε , αλλά ορθώνατε και εμπόδια με κάθε τρόπο, για να αποτρέψετε την μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου και των σχετικών έργων και φραγμάτων. Διότι αν τα έργα αυτά είχαν ολοκληρωθεί , θα λειτουργούσαν και ως αντιπλημμυρικά, σώζοντας ζωές και περιουσίες. Παράλληλα θα είχε προφυλαχθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας, αλλά και οι αγρότες μας, θα καλλιεργούσαν με πολύ χαμηλότερο κόστος και με επάρκεια νερού.
Γι’ αυτό, τα κροκοδείλια δάκρυά σας περισσεύουν. Αφήστε στην άκρη την υποκρισία!
Το νερό, αποτελεί δημόσιο αγαθό και η προσπάθεια της κυβέρνησης, στρέφεται στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων , επ ωφελεία πάντα της κοινωνίας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Βέβαια, εσείς με την πραγματικότητα δεν έχετε και την καλύτερη σχέση!
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η νέα αρχιτεκτονική του χώρου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποβλέπει στην πριμοδότηση έργων υπό ανάπτυξη, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Εισάγονται επίσης μεταβατικές διατάξεις, για τους περιορισμούς παραγωγής ΑΠΕ, που «αγγίζουν» κατά κύριο λόγο, τα έργα στο δίκτυο διανομής.
Επέρχονται αλλαγές, στο πλαίσιο της αυτοπαραγωγής και καθορίζονται ρητά, οι περιπτώσεις εκείνες, όπου θα εξακολουθήσει να ισχύει το net-metering, όπως και οι αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης, των μικρότερων έργων ΑΠΕ.
Τέλος, δημιουργείται το πρόγραμμα «Απόλλων», για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ευάλωτων νοικοκυριών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των διαδόχων τους.
Συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, χρόνια τώρα αυτοσυστήνεστε ως θεματοφύλακες της οικολογικής συνείδησης. Όμως, το περιβάλλον δεν προστατεύεται ούτε διαφυλάσσεται, με θεωρίες, που αποδεικνύουν ιδεολογική μυωπία και πολιτική μικροψυχία. Διαφυλάσσεται με στρατηγική , σχεδιασμό και κοιτάζοντας πάντα στο μέλλον. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοιτάει μπροστά! Οι εξελίξεις τρέχουν εμπρός κι εσείς τρέχετε προς τα πίσω. Αλλάξτε κατεύθυνση, και αν θέλετε ακολουθήστε μας!”