Τις μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες του νομού Καρδίτσας και την προοπτική κάλυψης μέρους αυτών από τον τουρισμό, τόνισε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής, κ. Ασημίνα Σκόνδρα. «Δεν είμαστε μόνο αγρότες ή κτηνοτρόφοι. Η Καρδίτσα είναι ένας τόπος μεγάλου φυσικού κάλλους και υψηλών δυνατοτήτων τουριστικής αξιοποίησης. Μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πλούτο και διεθνή αναγνωρισιμότητα για τα προϊόντα μας.», ανέφερε σχετικά, με την τοποθέτηση της να περιέχει ουσιαστικές προτάσεις και συγκεκριμένα στοιχεία για τον τουρισμό στην περιοχή μας.
Σχετικά η κ. Σκόνδρα είπε: «Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πυλώνες της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας μας και μαζί με την ναυτιλία και τον πρωτογενή τομέα, είναι η κινητήρια δύναμη της εθνικής μας οικονομίας.
Η Κυβέρνηση έχει εργαστεί μεθοδικά, για την ανάπτυξη του κλάδου και αυτό αποδεικνύεται, από τα θεαματικά αποτελέσματα, των ετών που ακολούθησαν την πανδημία.
Όμως, περισσότερα έσοδα σημαίνει περισσότερες απαιτήσεις, σε υποδομές και υπηρεσίες. Η διόγκωση των αφίξεων και του κύκλου εργασιών του κλάδου, οδηγεί στην ανάγκη, για ευρύτερα αναπτυξιακά έργα και επενδύσεις.
Από το 2019 και ένθεν, η Κυβέρνηση ακολουθεί, μια σαφή αναπτυξιακή στρατηγική, με στόχευση την επιπλέον αύξηση των εσόδων, των θέσεων εργασίας και της προοπτικής του τουρισμού, με σταθερό και μακρύ ορίζοντα.
Στόχος μας είναι, τα ετήσια εθνικά έσοδα από τον τουρισμό, να φτάσουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή σχεδόν διπλάσια της περσινής περιόδου, που άγγιξε τα 17,6 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθεί αυτό, η τουριστική περίοδος πρέπει να διαρκεί όλο το έτος. Και αυτό είναι εφικτό να συμβεί με εναλλακτικές πηγές τουρισμού και να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη λοιπόν, είναι η ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, αλλά και η αναβάθμιση σε αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο και χερσαίες μεταφορές.
Η Περιφέρεια μου η Καρδίτσα και γενικότερα η Θεσσαλία, δοκιμάστηκε πρόσφατα, από μια πρωτόγνωρη θεομηνία. Ειδικά ο Νομός μου, χτυπήθηκε δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Η αποφασιστική στήριξη της Κυβέρνησης, τότε στον ΙΑΝΟ, αλλά και τώρα στον ΝΤΑΝΙΕΛ, είναι καταλυτική για την ανάκαμψη της τοπικής μας οικονομίας. Ωστόσο, η Καρδίτσα, ακόμη και πριν τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, χρειαζόταν διεξόδους, ώστε να διευρύνει τις πηγές εσόδων της και να μην περιορίζεται μόνο στο αγροτικό εισόδημα. Μια τέτοια πηγή, μπορεί να είναι η τουριστική δραστηριότητα, στην ανεπαρκώς ανεπτυγμένη, αλλά φωτογενή περιοχή μας.
Αν ρωτήσουμε κάποιον τί κάνουμε στην Καρδίτσα, θα απαντήσει ότι είμαστε αγρότες, το οποίο είναι και αδιαμφισβήτητο. Δεν είμαστε όμως μόνο αγρότες ή κτηνοτρόφοι. Η Καρδίτσα είναι ένας τόπος μεγάλου φυσικού κάλλους και υψηλών δυνατοτήτων τουριστικής αξιοποίησης. Γύρω από την Λίμνη Πλαστήρα, έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος εργασιών με έσοδα από υπηρεσίες τουρισμού. Αυτό όμως είναι σε περιορισμένη έκταση και δεν περιλαμβάνει το σύνολο των σημείων ενδιαφέροντος του Νομού μας.
Τα περσινά στοιχεία, δείχνουν πως οκτώ Περιφέρειες, ήτοι Θεσσαλία, Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία εισέπραξαν από τον τουρισμό 1.921,9 εκατ. ευρώ. από τα 17,6 δις. ευρώ εισέπραξε συνολικά η Ελλάδα.
Είναι δυσανάλογα μικρό το ποσοστό εισροών, που φτάνουν στην Περιφέρεια μας, σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας. Βέβαια θα ήταν αδύνατο να συγκρίθουμε π.χ. με τις Κυκλάδες. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα, που μπορεί να γεννήσει θέσεις εργασίας, πλούτο και διεθνή αναγνωρισιμότητα για τα προϊόντα μας. Συνεπώς και περισσότερες εξαγωγές, καθώς και ανάπτυξη των τοπικών θεματικών τουρισμού, όπως ο περιπατητικός, ο ιατρικός, ο γαστρονομικός, ο οινοτουρισμός, πάντα υπό το πρίσμα της βιώσιμης ανάπτυξης και μιας φιλικής προς το περιβάλλον, δραστηριότητας.
Να επισημάνω ότι και αυτό το μικρό μερίδιο από τουριστικά έσοδα, επετεύχθη μόλις την τελευταία δεκαετία, χάριν στην προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας, από τον απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, μέσω της διεθνούς προβολής σε εκθέσεις και Μ.Μ.Ε. , αλλά και χάρη σε καινοτομίες, όπως π.χ. το υποβρύχιο πάρκο στην Αλόννησο.
Είναι απαραίτητο, τόσο για να επιτευχθούν οι συνολικοί εθνικοί στόχοι για τον τουρισμό, αλλά και στο πλαίσιο της στήριξης της περιφερειακής οικονομίας και ακόμη περισσότερο των περιοχών, που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, εκτός από την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού με vouchers, να δοθεί βαρύτητα στις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, των κατά τόπους περιοχών.
Το παρόν νομοσχέδιο συστήνει και ενεργοποιεί τρεις σημαντικούς φορείς, το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, το Συμβούλιο Οινοτουρισμού και το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.
Αξιολογείται λοιπόν, ως ένα νομοσχέδιο, που εγγυάται σημαντικές προσθήκες, στην εργαλειοθήκη των φορέων και των επαγγελματιών του κλάδου. Σχεδιάστηκε, για να ενισχύσει και να διορθώσει δυσλειτουργίες, που ως σήμερα, δρούσαν ανασταλτικά στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις του θα δώσουν σημαντική ώθηση, στις τουριστικές επιχειρήσεις ανά την χώρα και πιο συγκεκριμένα, σε περιοχές σχετικά χαμηλής τουριστικής δραστηριότητας, όπως είναι η Περιφέρειά μου, η Καρδίτσα.