Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της Δικαιοσύνης η ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας

«Εσείς που μας κατηγορείτε, για έλλειμα Δημοκρατίας στο νομοθετικό έργο, στην ελευθερία του Τύπου, που κόπτεστε, για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών - λες και επιχείρησε κανείς να σας φιμώσει - είστε οι ίδιοι, που αποπειραθήκατε να χειραγωγήσετε και να περιορίσετε στα μέτρα σας, και την Δικαιοσύνη και τα Μ.Μ.Ε.

Αν αυτό δεν είναι θράσος τότε τί είναι;» τόνισε η Βουλευτής Α. Σκόνδρα, από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτησή της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας.


Χαρακτηριστικά είπε:

«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης, για την ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, απαντά σε μια ανάγκη, που χρονολογείται από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Γίνεται έτσι αντιληπτό το ειδικό βάρος, που η Κυβέρνηση αναγνωρίζει στην Δικαιοσύνη και στην διαφύλαξη των αρχών και των διαδικασιών της εν γένει.

Αν και διαχρονικά έχουν γίνει προσπάθειες σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας, καμία δεν ευοδώθηκε μέχρι τώρα. Σήμερα όμως, υπάρχει και κάθετη πολιτική απόφαση και άρτιος σχεδιασμός. Γι’ αυτό και προχωράμε, με το παρόν νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση και την στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας με ένοπλο, αλλά και πολιτικό προσωπικό.

Οι πρώτοι, θα είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των δικαστηρίων, την επίδοση εγγράφων, όπου δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική διαδικασία και την εκτέλεση, εκκρεμών ποινικών αποφάσεων. Το πολιτικό προσωπικό, θα αποτελείται από εξειδικευμένα στελέχη, που θα εξασφαλίσουν την αυτονομία των διαδικασιών προανάκρισης και θα συνδράμουν τους δικαστές, με επιστημονική γνώση, επί περίπλοκων τεχνικών ζητημάτων.

Μια εξέλιξη, που ήταν πάγιο αίτημα δικαστών, εισαγγελέων και δικηγόρων και θα λειτουργήσει καταλυτικά, στην επιτάχυνση στην περάτωση των χιλιάδων εκκρεμουσών υποθέσεων.

Αποκτάμε έναν θεσμό που επιτυχώς λειτουργεί, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον είναι απαραίτητος και στον τόπο μας, αφού παρατηρείται στοχοποίηση, όχι μόνο υποδομών, αλλά και δικαστικών προσώπων.

Η παρούσα νομοθέτηση λύνει πλείστα προβλήματα, που απασχολούν τους δικαστικούς λειτουργούς και την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τους πολίτες, που ταλαιπωρούνται επί μακρόν περιμένοντας δικαστικές αποφάσεις.

Βλέπουμε σήμερα μια επιμέρους αποδοχή κάποιων διατάξεων, από την αντιπολίτευση. Αυτό είναι παρήγορο, γιατί δείχνει, ότι έστω κάποιοι, έστω και σε μικρό βαθμό, αντιλαμβάνονται την ανάγκη, αυτού του σημαντικού βήματος.

Άλλωστε στο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίζονται ότι ήταν στις προθέσεις τους, να περάσουν παρόμοιο Νόμο αλλά… μάλλον δεν πρόλαβαν. Εκτός εάν, τους ήταν πολύ δύσκολο να νομοθετήσουν, για την διευκόλυνση και την αναβάθμιση της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή, που επιχειρούσαν να αλλοιώσουν, αν όχι να καταργήσουν επί της ουσίας την διάκριση των εξουσιών.

Εσείς που μας κατηγορείτε, για έλλειμα Δημοκρατίας στο νομοθετικό έργο, στην ελευθερία του Τύπου, που κόπτεστε, για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών - λες και επιχείρησε κανείς να σας φιμώσει - είστε οι ίδιοι, που αποπειραθήκατε να χειραγωγήσετε και να περιορίσετε στα μέτρα σας, και την Δικαιοσύνη και τα Μ.Μ.Ε. Αν αυτό δεν είναι θράσος τότε τί είναι;

Ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιχειρήσατε, είτε με πράξεις είτε με σκόπιμες παραλείψεις, την υπονόμευση της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και την υπονόμευση της ίδιας της Δικαιοσύνης, φτάνοντας σε αμφισβήτηση των θεσμών και σε ανοιχτή σύγκρουση, με το δικαστικό σώμα και την κοινωνία.

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο κ. Τσίπρας ήταν που το 2017, χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ως «θεσμικό εμπόδιο». Σε ομιλία του στη Βουλή, δήλωνε ότι «υπάρχουν και άλλα μονοπάτια, για να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια». Αλλά μάλλον του φάνηκαν δύσβατα αυτά τα άλλα μονοπάτια και νομοθετούσε κατά το δοκούν και αντισυνταγματικά βεβαίως, όπως στην περίπτωση του Νόμου Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και να αμφισβητεί από δημόσιο βήμα, τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Την ίδια περίοδο, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, διαμαρτυρήθηκε δημοσίως, λέγοντας ότι: «Επιχειρείται απαξίωση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της». Μάλιστα, οι Δικαστές και οι Ενώσεις τους τότε, αναγκάστηκαν να αποκρούσουν επανειλημμένως τις επιθέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να τις καταγγείλουν στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

Κατά την διακυβέρνηση σας, πέραν του λαϊκισμού, του εκχυδαϊσμού της πολιτικής και τα ψεύδη, επιδοθήκατε και σε μια ολομέτωπη επίθεση κατά των θεσμών, της Δικαιοσύνης, του Τύπου και των πολιτικών σας αντιπάλων. Μέσω δημοσιευμάτων στον Τύπο, στα κοινωνικά δίκτυα και στην τηλεόραση, προσπαθήσατε να ασκήσετε πίεση, σε Δικαστές και Εισαγγελείς και παράλληλα, να αποπροσανατολίσετε την κοινή γνώμη. Οι παρεμβάσεις αυτές έγειραν όχι μόνον μείζον ζήτημα ομαλής λειτουργίας των θεσμών, αλλά σημαντικά ερωτήματα για την ποιότητα της Δημοκρατίας, που σίγουρα δεν την προασπίσατε.

Με πλήρη απαξίωση των δικαιωμάτων των πολιτών, στην δίκαιη απονομή Δικαιοσύνης, στην ισονομία και στην εφαρμογή των αρχών, του δημοκρατικού πολιτεύματος, προκαλέσατε κλυδωνισμούς και κλίμα εκφοβισμού, αμφισβήτησης, σύγκρουσης, απαξίωσης και νοσηρότητας στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Θέσατε σε κίνδυνο την ύψιστη αποστολή της, να ασκεί έλεγχο σε κάθε άλλη εξουσία. Και σήμερα μας εγκαλείτε, για έλλειμα Δημοκρατίας και για υπέρ ολίγων νομοθέτηση. Μας απειλείτε ότι θα κριθούμε. Για εμάς, αυτό δεν είναι απειλή. Να θυμάστε όμως, ότι θα κριθούμε όλοι.

Ο καιρός γαρ εγγύς… και τα πεπραγμένα δεν διαγράφονται. Αντιθέτως υπολογίζονται, μετρώνται και ζυγίζονται στη ζυγαριά της σωστής κρίσης και της Δικαιοσύνης.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον συντοπίτη μου, καρδιτσιώτη Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό, Γιώργο Κότσιρα, για το συνεχές και ποιοτικό έργο που παράγουν, με μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην αναβάθμιση των διαδικασιών και των λειτουργιών της Δικαιοσύνης.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διορθώνοντας τα κακώς κείμενα, όχι μόνο των τελευταίων ετών, επαναφέρει τον θεσμό της Δικαιοσύνης στη θέση που του αρμόζει και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν. Εκσυγχρονίζει και ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο, το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές, του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, όπως πρέπει στην Ελλάδα ως σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.»