Πολιτική με ενσυναίσθηση για τα ασυνόδευτα παιδία - θύματα της μετανάστευσης.


«Ό,τι αφορά παιδιά και μάλιστα αδύναμα και απροστάτευτα, θα έπρεπε να κάμπτει την όποια πολιτική αντιπαράθεση και κάθε παγιωμένη αντίληψη σκοπιμότητας που πηγάζει από την μεροληψία σας», ανέφερε η Βουλευτής, Ασημίνα Σκόνδρα, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση. Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που αφορά την Επιτροπεία και Φιλοξενία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ως ιδιαίτερα προοδευτικό σε ανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτισμικό, νομικό και διπλωματικό διεθνές επίπεδο.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Συζητάμε σήμερα διατάξεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι είναι αντίγραφα δικών του νόμων. Πιστεύουν οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, ότι το νομοθέτημα τους ήταν τόσο άρτιο ώστε να το υιοθετήσουμε για δικό μας;

Το υπό συζήτηση νομοθετικό πλαίσιο, αποτελεί ένα σώμα κειμένων, που καθορίζουν με λεπτομέρεια και λειτουργική ακρίβεια, τους κανόνες και τις διαδικασίες, που διέπουν το σύστημα φιλοξενίας και επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η ανάγκη θέσπισης αυτού του πλαισίου, έχει διττή προέλευση:

Αφενός το υφιστάμενο πλαίσιο, συγκεκριμένα ο Ν.4554/2018, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, λόγω των πλείστων δομικών αδυναμιών του, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράλληλα είχε και απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης, να τον εφαρμόσει. Αποτέλεσμα, η χώρα μας να υφίσταται κυρώσεις, για λόγους μη συμμόρφωσης με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο.

Αφετέρου, και πιο σημαντικό, ότι αφορά παιδιά. Παιδιά, και μάλιστα αδύναμα και απροστάτευτα.

Που και μόνο στο άκουσμα αυτής της λέξης, θα έπρεπε να κάμπτεται, η όποια πολιτική αντιπαράθεση και η κάθε παγιωμένη αντίληψη σκοπιμότητας, που πηγάζει από την μεροληψία σας. Αλλά όπως φαίνεται, ούτε το πλαίσιο επιτροπείας και φιλοξενίας, ασυνόδευτων ανηλίκων, κατόρθωσε να λυγίσει την στείρα, αντιπολιτευτική σας στάση.

Αντί αυτού, ένα πλήρες και άμεσα εφαρμοστέο Σ/Ν, όπως το σημερινό, που αφορά την υποδοχή, την στέγαση, την ασφάλεια, την εκπαίδευση και την συμπερίληψη ανηλίκων, που έρχονται στην πατρίδα μας, γίνεται διακύβευμα, για το ποιος νομοθέτησε πρώτος και ποιος νομοθέτησε καλύτερα. Προσπερνάτε στην αντιπολίτευση, ότι οι διατάξεις του εμπίπτουν στην διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία τους, σύμφωνα με το Ν.4939/2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πήρε την πρωτοβουλία να μαζέψει τα αμάζευτα, που άφησε, η κατά τα άλλα, ιδιαιτέρως ανθρωπιστική πολιτική μετανάστευσης του κ. Τσίπρα. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, αμέσως με την εκλογή του, σύστησε Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Γιατί γίναμε κοινωνοί εκατοντάδων περιστατικών ασυνόδευτων παιδιών, που είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο, της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας. Ή ακόμα, είχαν εξαφανιστεί και αναζητούνταν. Και βεβαίως δεν είναι ψευδή τα στοιχεία της ΕUROPOL για την περίοδο 2015-2019.

Γιατί βρήκαμε ασυνόδευτα ανήλικα, μόνα και απροστάτευτα, μέσα στο χάος της Ειδομένης και στους τσίγκους της Σάμου. Παιδιά – πρόσφυγες, κυνηγημένα, που δεν γνώριζαν που πάνε, που είναι οι δικοί τους, που μπορούν να βρουν καταφύγιο. Παιδιά, που ήταν αδύνατο να τα υποδεχθεί η Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή χώρα, αφού στερείτο νομικού πλαισίου.

Αλλά εσείς, συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, μας εγκαλούσατε ότι εμείς τα χάσαμε. «Μητσοτάκη που είναι τα παιδιά;» γράφατε στα πρωτοσέλιδα, των φίλα προσκείμενών σας εφημερίδων και sites.

Τα βρήκε όμως ο Μητσοτάκης τα παιδιά, ενδεχομένως όχι προς μεγάλη σας ικανοποίηση. Και τα στέγασε, τα έστειλε σχολείο και τους έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Ώστε να τύχουν και αυτά, μικρότερα ή μεγαλύτερα, της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάσαμε στις αρμόδιες επιτροπές, την Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα παιδιά, καθώς και την συμπληρωματική θέσπιση, Ευρωπαϊκής Εγγύησης για αυτά. Αποφάσεις για τα δικαιώματά τους, με τις οποίες η Ε.Ε., δεσμεύεται να εφαρμόσει το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, με σκοπό την προστασία των ανηλίκων και την διασφάλιση της πρόσβασης τους, στα θεμελιώδη δικαιώματα τους. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι οριζόντια και δεν αποκλείει κανένα παιδί από τα ευεργετήματά της.

Στην ίδια κατεύθυνση, κινείται και η στρατηγική της Κυβέρνησης της Ν. Δ. Νομοθετούμε και εφαρμόζουμε για τα παιδιά, συνολικά και χωρίς διακρίσεις, και αυτό δεν αμφισβητείται. Τόσο το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όσο και τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας, με τις πολιτικές και τα νομοσχέδια τους, αγκαλιάζουν όλα τα παιδιά.

Η Ελλάδα, δια της Κυβερνήσεως της, επιδεικνύει, σε εσωτερικό και εξωτερικό, αυξημένη ενσυναίσθηση, εφόσον ενστερνίζεται τις ανθρώπινες ανάγκες και ειδικότερα, τις ανάγκες των λίγων και μη προνομιούχων. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρωθυπουργός, η ουσία της Δημοκρατίας, είναι οι πολλοί να νοιάζονται για τους λίγους και οι δυνατοί για τους αδυνάτους.

Θα μπορούσα για ώρες να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των παιδιών, από όπου κι αν προέρχονται. Γιατί κάθε άνθρωπος με ευαισθησίες, λυγίζει μπροστά σε παιδιά - θύματα.

Αρνούμαι λοιπόν να πιστέψω πως η εικόνα του μικρού Αϊλάν, άφησε έστω κι έναν ασυγκίνητο. Όπως αρνούμαι να πιστέψω, πως υπάρχει έστω κι ένας συνάδελφος, που θα άντεχε να ξαναδεί παρόμοια εικόνα και μάλιστα να κατηγορείται η χώρα του γι’ αυτήν.

Θεωρώ άκρως σημαντικό για την πρόοδο της χώρας μου σε ανθρώπινο, κοινωνικό, πολιτισμικό, νομικό και διπλωματικό, διεθνές επίπεδο. Μα πάνω από όλα, γιατί καμία μάνα, δεν θα ήθελε τα παιδιά της να είναι απροστάτευτα και έρμαια κινδύνων.