Παιδική κακοποίηση- αναδοχή και υιοθεσία- προσωπικός βοηθός ΑμΕΑ


Με οξύ και έντονο ύφος, απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση, από το Βήμα της Βουλής, η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών και το πρόγραμμα «προσωπικός βοηθός ΑμΕΑ».

Αντιστρέφοντας, η κ. Σκόνδρα την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κοινωνική ευαισθησία του ήταν αδειανό πουκάμισο, μύθος και δήθεν και παραμύθιαζαν επί σειρά ετών την κοινωνία.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κοινωνική προστασία, και δη η προστασία της πιο ευάλωτης ομάδας πολιτών, των παιδιών, αποτελεί βασική υποχρέωση κάθε πολιτείας. Πρόκειται για θεμελιώδη ζητήματα, στα οποία δεν χωρούν ιδεολογικές και στείρες αντιπολιτευτικές αντιπαραθέσεις.

Το σχέδιο νόμου, αφορά 4 σημαντικούς πυλώνες κοινωνικής πολιτικής.

1ον. Δημιουργείται πλέγμα ρυθμίσεων πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των ανηλίκων.

2ον. Θεσμοθετείται το πρόγραμμα “Κυψέλη”, για την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

3ον. Εμπλουτίζεται και ενισχύεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο με διατάξεις για την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας ανηλίκων

4ον. Εισάγεται το πρόγραμμα ''Προσωπικός Βοηθός για ΑμΕΑ, με έμπρακτη καθημερινή στήριξη.

Είχα την ελπίδα, ότι η αντιπολίτευση, αυτή τη φορά θα ξέφευγε από τον μονότονο αντιπολιτευτικό τη οίστρο.

Πίστευα, ότι όπως για μας, έτσι και για την αντιπολίτευση, θα ήταν κυρίαρχο, η προστασία του μεγαλύτερου αγαθού μιας χώρας, των παιδιών της. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Και εκπλήσσομαι δυσάρεστα, όταν ακούω την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για αδειανά πουκάμισα, επικοινωνιακές φούσκες και νομοσχέδια πανικού.

Εξ ιδίων μάλλον κρίνουν τα αλλότρια, διότι ο πανικός στα δικά τους έδρανα έχει εγκατασταθεί. Και είναι λογικό, αφού ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση του, παρέλαβαν μια χώρα υπό διάλυση, με λαθρομεταναστευτικό, πανδημία, Τουρκία, φυσικές καταστροφές, και σε δύο χρόνια έχει κάνει πράγματα απίστευτα. Τώρα εξοπλίζει την Ελλάδα και για τα επόμενα 20 χρόνια την κάνει κυρίαρχη δύναμη στην Αν. Μεσόγειο.

Δεν είναι αδειανό πουκάμισο η συνεχής και αποτελεσματικότερη θωράκιση της νέας γενιάς, η πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης. Δεν είναι επικοινωνιακή φούσκα, η εδραίωση ίσων ευκαιριών στη προσχολική ηλικία, η αποϊδρυματοποίησητων παιδιών, η παροχή εφοδίων και βοήθειας στα ΑμεΑ, για την επίτευξη της ανεξάρτητης διαβίωσής τους.

Πρόκειται για σημαντικές διατάξεις, που καταδεικνύουν την σοβαρότητα, την κοινωνική μέριμνα και την κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησης.

Τελικά άλλος είχε το όνομα, και άλλος έχει τη χάρη.

Το αδειανό πουκάμισο, ο μύθος και το δήθεν, ήταν η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι αυτοσυστήνονταν, παραμυθιάζοντας τόσα χρόνια την κοινωνία.

Στο σοβαρό ζήτημα της παιδικής κακοποίησης, η πολιτεία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε προειδοποιήσεις και ευθιξία του προσωπικού των φορέων. Σήμερα δεν υφίσταται σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει κακοποιητικές συμπεριφορές.

Απαιτείται οριζόντια ρύθμιση για όλους τους Φορείς Παιδικής Προστασίας, τις κλειστές δομές φροντίδας, τις μονάδες προσχολικής αγωγής, τις κατασκηνώσεις και τα ΚΔΑΠ.

Το νομικό μας οπλοστάσιο αποκτά, για πρώτη φορά, σαφή ορισμό τί εστί παιδική κακοποίηση. Θεσπίζεται η υποχρέωση άμεσης γνωστοποίησης στις αρμόδιες αρχές κάθε περιστατικού. Εκπαιδεύεται το προσωπικό των φορέων, ώστε να εντοπίζουν αποτελεσματικότερα κινδύνους και να αναγνωρίζουν στην εικόνα και στη συμπεριφορά των παιδιών, σημάδια κακοποίησης.

Θεσπίζεται υποχρέωση, λευκού ποινικού μητρώου εργαζομένων, σε δομές παιδικής προστασίας και φροντίδας ανηλίκων. Δεν θα επιτρέπεται να βρίσκεται κάποιος κοντά σε παιδιά, αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος καταλληλόλητας.

Παράλληλα, εισάγεται μηχανισμός καταγραφής, των περιστατικών κακοποίησης, λειτουργία του οποίου, ανατίθεται στον Υπεύθυνο Προστασίας Ανηλίκων, που θα έχει την ευθύνη, να τις αναφέρει άμεσα, στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.


Η προσχολική αγωγή και το Πρόγραμμα «Κυψέλη»

Στην πατρίδα μας σήμερα υπάρχει ένα κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό σύστημα. Προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και την μετεξέλιξη του, σε ένα ενιαίο σύστημα προσχολικής αγωγής, χωρίς κοινωνικούς ή οικονομικούς περιορισμούς, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών.

Μια αλλαγή, που αφορά σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους, ιδιωτικούς και δημοτικούς και αγγίζει όλα τα παιδιά, της προσχολικής ηλικίας.

Με το πρόγραμμα «Κυψέλη», μπαίνει το παιδί στο επίκεντρο, εισάγονται σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι, καλύπτονται οι εξατομικευμένες ανάγκες των παιδιών και καλλιεργούνται οι δεξιότητές τους.

Τεράστια σημασία, έχει ο μηχανισμός πρώιμης ανίχνευσης, νοητικών, μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών δυσκολιών, βρεφών και νηπίων, από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Σκοπός η διάγνωση και η πρώιμη παρέμβαση, που θα βελτιώσει θεαματικά την λειτουργικότητα των παιδιών.

Το πρόγραμμα «Ημι-αυτόνομης Διαβίωσης», ατόμων 15 ετών και άνω, αφορά στην από-ϊδρυματοποίηση παιδιών που ζουν σε κλειστές δομές φροντίδας. Αθώες ψυχές που βίωσαν τα πιο τρυφερά τους χρόνια μέσα στα ιδρύματα.

Είναι χρέος μας, να συμβάλλουμε στη επανένταξή τους στην κοινωνία, με ομαλό και ασφαλή τρόπο. Οι έφηβοι αυτοί, πρέπει να βοηθηθούν, για να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά τους, για αυτόνομη διαβίωση. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις σπουδές τους και να διευκολύνει τον επαγγελματικό προσανατολισμό και κατάρτιση τους. Και αυτό κάνει, μέσω αυτού του προγράμματος.

Από τον Ιούλιο 2020 λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Αναδοχών και Υιοθεσιών. Η ένταξη όλων των παιδιών στο σύστημα και οι προοπτικές οικογενειακής αποκατάστασης ωστόσο κρίθηκαν μη ικανοποιητικές. Για τον λόγο αυτό, προχωράμε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στόχος μας, ήταν και παραμένει, η διευκόλυνση στην διαδικασία εύρεσης ανάδοχων γονέων, ώστε περισσότερα παιδιά να βρουν μια οικογένεια.

Τέλος, η θεσμοθέτηση προσωπικού βοηθού ατόμων με αναπηρία.

Ο θεσμός είναι ήδη ενταγμένος στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Ενισχύουμε την δυνατότητα, ανεξάρτητης διαβίωσης συμπολιτών μας ΑμεΑ. Διευκολύνουμε την συμμετοχή τους, στο κοινωνικό και εργασιακό γίγνεσθαι και παράλληλα, βοηθούμε τις οικογένειες τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με το πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού, που εφαρμόζεται πιλοτικά για 2 χρόνια και σε αυτό εντάσσονται 2000 ωφελούμενοι, θα έχουν πρόσβαση όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξάρτητα από το είδος αυτής και χωρίς, να στερούνται καμία άλλη παροχή ή υπηρεσία, που ήδη λαμβάνουν.

Με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η πατρίδα μας ανήκει στις πρώτες χώρες της Ένωσης, που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά. Αποτελεί βασική δέσμευση μας, να θωρακίσουμε τα δικαιώματα και να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα παιδιά και τους εφήβους. Σε αυτόν τον στόχο, θεωρώ ηθική υποχρέωση όλων των συναδέλφων και κυρίως των γυναικών, που ως μητέρες μας αγγίζει ακόμη περισσότερο, η κακοποίηση των παιδιών, να συμβάλλουν θετικά και να στηρίξουν το νομοσχέδιο».