Ασ. Σκόνδρα: «Ασφάλεια, επενδυτικές δυνατότητες και μεγαλύτερες συντάξεις για τη νέα γενιά»


«Ο Νόμος Σιούφα 2084/92, κράτησε όρθιο το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα. Ο Νόμος Χατζηδάκη τώρα, εξασφαλίζει τις επικουρικές συντάξεις των επομένων δεκαετιών», είπε μεταξύ άλλων η Βουλευτής μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο Νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση της Νέας Γενιάς

Η κ. Σκόνδρα, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Για ακόμη μία φορά, ο τρόπος που η Αριστερά τοποθετείται, απέναντι στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά, αποτελεί περίτρανη απόδειξη, του ιδεολογικού αδιεξόδου της.

Ακούμε πάλι φωνές άρνησης, χωρίς να τολμούν όμως, να μπουν σε διαδικασία ουσιαστικού διαλόγου.

Παρά την κοινή παραδοχή, ότι το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι πολύπαθο, πέρασε από αναρίθμητες τροποποιήσεις, βίωσε οικονομικά αδιέξοδα και συνεχίζει να ταλαντεύεται.

Πολλές δεκαετίες τα διαθέσιμα, του ασφαλιστικού συστήματος παρέμεναν άτοκα.

Είχαμε υπερκορεσμό ασφαλιστικών ταμείων, περισσότερα από 300, με τεράστιο διαχειριστικό κόστος, δεκαπλάσιο σε σχέση με άλλων κρατών.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, ένα αγιάτρευτο καρκίνωμα.

Ουσιαστικές παρεμβάσεις εξορθολογισμού και βελτίωσης, της λειτουργίας του, σε περιόδους που η σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους, ήταν ακόμη 1 προς 3, ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.

Όταν χτύπησε η οικονομική κρίση, οδηγηθήκαμε σε κούρεμα των αποθεματικών, με απώλειες της τάξης του 60%, στην περιουσία των Ταμείων.

Η βαριά πληγωμένη οικονομική δραστηριότητα, είχε ως αποτέλεσμα, την δραματική μείωση των εισφορών, λόγω του μικρότερου αριθμού απασχολουμένων.

Χρειάστηκαν παρεμβάσεις, για την διαχειριστική εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος και την περιστολή δαπανών, ώστε να πάψουν τα φαινόμενα σπατάλης.

Παρ’ όλα αυτά, παραμένει μη-βιώσιμο. Τα πολύ ανησυχητικά δημογραφικά δεδομένα, η οικονομική κρίση και η μετανάστευση νέων, διαμόρφωσαν την σχέση συνταξιούχων εργαζομένων, στο 1 προς 1,5.

Δεδομένα, που οδηγούν σε αδυναμία λειτουργίας, του μηχανισμού αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, ώστε να πετύχει το ανα-διανεμητικό σύστημα.

Σήμερα το στοίχημα είναι, να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμη ασφαλιστική βιωσιμότητα.

Με την εφαρμογή ενός ταμείου, επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης, δημιουργείται ένα σύστημα, όπου οι εργαζόμενοι, θα έχουν ένα προσωπικό κουμπαρά,που θα κατευθύνονται οι εισφορές τους, θα τους δίνει ασφάλεια και νέες επενδυτικές δυνατότητες.

Οι επενδύσεις, θα διενεργηθούν με ορθολογισμό και επαγγελματική επάρκεια, για να επιτευχθούν υπεραξίες και να αποδοθούν μεγαλύτερες συντάξεις.

Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, αποτελεί το πρώτο βήμα, μιας απαραίτητης μεταρρύθμισης. Διαφορετικά, το υψηλό δημοσιονομικό κόστος λειτουργίας του, αφού οι συνθήκες πανδημίας εκτόξευσαν τη δαπάνη περίθαλψης στα ύψη, θα οδηγήσουν στην ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος.

Η ουσία του πράγματος είναι μία και είναι απλή. Το ασφαλιστικό σύστημα διανεμητικού χαρακτήρα, έχει φτάσει προ πολλού τα όρια αντοχής του.

Λύση δίνει ένα δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στις επικουρικές συντάξεις, για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και εθελοντικά, για εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, έως 35 ετών.

Πάντα για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και είναι υπόχρεοι, επικουρικής ασφάλισης.

Ένα σύστημα, με τέσσερεις δικλείδες ασφαλείας, στο πρότυπο του Σουηδικού μοντέλου.

1ον: το κράτος εγγυάται την καταβολή όλων των συντάξεων, του υφισταμένου συστήματος.

2ον : οι ασφαλισμένοι, θα είναι προστατευμένοι, από τυχόν ακραίες διακυμάνσεις των αγορών. Το κράτος εγγυάται, η επικουρική σύνταξη να αντιστοιχεί στις εισφορές, στην απίθανη περίπτωση, που οι σωρευτικές αποδόσεις στον ατομικό λογαριασμό του, θα είναι αρνητικές.

3ον: προβλέπει ελάχιστο ποσό κατώτατης επικουρικής σύνταξης, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή θανάτου του ασφαλισμένου, πριν χτιστεί ο ατομικός κουμπαράς. Δηλαδή το κράτος θα συμπληρώνει, μέχρι του ποσού των ελάχιστων ορίων.

4ον: προβλέπεται επιστροφή εισφορών, ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος έχει λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης και δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Η Ελλάδα προχωρά με καθυστέρηση, στην εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων, στο ασφαλιστικό σύστημα.

Δρόμο που έχουν ακολουθήσει ήδη, πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπου πάνω από το 50%, του εργατικού δυναμικού, καλύπτεται συμπληρωματικά, από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, τις παρενέργειες της γήρανσης του πληθυσμού τους.

Εισάγουμε ένα μοντέλο, με στοιχεία όμοια της Σουηδίας, που εδώ και 25 χρόνια, λειτουργούν δυο παράλληλα συστήματα, δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης.

Από τις μελέτες προκύπτει ότι το νέο σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες επικουρικές συντάξεις.

Σήμερα το ύψος της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, για μέσο μισθό 1.400 ευρώ και 40 έτη ασφάλισης, ανέρχεται σε 235 ευρώ. Με το νέο σύστημα, μπορεί να φτάσει στα 479 ευρώ.

Η μηνιαία επικουρική σύνταξη εργαζόμενου, με κατώτατο μισθό 650 ευρώ και 40 χρόνια ασφάλισης,σήμερα είναι 153 ευρώ. Με το νέο σύστημα, μπορεί να ανέλθει στα 257 ευρώ.

Εκεί λοιπόν,που οι αριθμοί προσδίδουν ξεκάθαρη εικόνα βιωσιμότητας και οφέλη για τους ασφαλισμένους, ιδεολογικές αγκυλώσεις δεν χωρούν.

Με την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, ενισχύεται η βιωσιμότητα του ευρύτερου ασφαλιστικού συστήματος και δίνουμε οριστικό τέλος, στην αγωνία των νέων, που σήμερα στην πλειονότητα τους πιστεύουν και λένε, ότι οι ίδιοι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη.

Το 1992 η Αριστερά πάλι, ξεσήκωσε τον κόσμο, όταν ο αείμνηστος συντοπίτης μου Καρδιτσιώτης Υπουργός Δημήτρης Σιούφας, προέβει στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Νόμος Σιούφα, 2084 του 92 όμως, ήταν που αναμόρφωσε την κοινωνική ασφάλιση και κράτησε όρθιο, το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα. Αυτό είναι κοινή παραδοχή πια.

Ο νόμος Χατζηδάκη τώρα, εξασφαλίζει τις επικουρικές συντάξεις, των επομένων δεκαετιών.

Σημειωτέων δε, ότι τότε κυβερνούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και σήμερα κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατ’ εσάς «ανάλγητη» Νέα Δημοκρατία, όμως, είναι που προνοεί, φροντίζει και διαχρονικά ασκεί πολιτική κοινωνικής προστασίας, για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και κυρίως τους νέους».