«Όλοι αναγνωρίζουμε την σπουδαία συμβολή, που μπορεί να διαδραματίσει ο Απόδημος Ελληνισμός στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας. Οι χιλιάδες Έλληνες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ειδικά όταν νιώθουν ότι βρίσκονται κοντά στην μητέρα πατρίδα, έχουν τεράστιες δυνατότητες, να επηρεάσουν με ποικίλους τρόπους, τις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν την χώρα μας». Τόνισε κατά την ομιλία της στη Βουλή η κ. Ασημίνα Σκόνδρα, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπ. Εσωτερικών με τίτλο: «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, εκλογέων εξωτερικού».
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το 2019 ψηφίσαμε νόμο να συμμετέχουν οι Έλληνες του Εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία. Η υφιστάμενη ρύθμιση, ήταν προϊόν συμβιβασμού, προκειμένου να επιτευχθεί η συνταγματικά απαιτούμενη πλειοψηφία, όπως και έγινε.
Ένας συμβιβασμός, για να επιτευχθεί το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ο οποίος ωστόσο δημιουργεί εμπόδια και δυσκολίες.
Η ΝΔ, τον στήριξε βέβαια, όμως εξ αρχής είχε τονίσει, ότι παρουσιάζει υπερβολικούς περιορισμούς και ότι χρίζει αλλαγών και βελτιώσεων.
Σήμερα, η Κυβέρνησή μας, έρχεται να άρει τα εμπόδια και τις όποιες δυσκολίες δημιουργεί ο προηγούμενος νόμος.
Ο Υπ. Εσωτερικών, κ. Βορίδης, επιδίωξε μία καθαρή δημόσια συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Αφετηρία του διαλόγου, είναι τα στρατηγικά ζητήματα, που προϋποθέτουν δημοσίως κατατεθειμένες θέσεις από τα κόμματα και έναν ανοικτό διάλογο, ώστε να διαπιστωθούν συγκλίσεις αλλά και διαφορές.
Προσχηματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους αποδήμους, διευκολύνοντας έτσι το εκλογικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως το που ζουν. Στα λόγια όμως. Διότι επί του πρακτέου, θέτει όρους που παραποιούν αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα.
Ζητάει να γίνουν συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, οι οποίες να εκλέγουν συγκεκριμένο αριθμό βουλευτών, αλλά οι ψήφοι τους, να μην προσμετρούνται στη διαμόρφωση του γενικού εκλογικού αποτελέσματος.
Δημιουργεί δηλαδή δύο κατηγορίες ψηφοφόρων, θεωρώντας του απόδημους Έλληνες πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ανάξιους να επιλέξουν το κόμμα της προτίμησης τους.
Άκουσα τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή να λέει, ότι ένα κλειστό σύστημα, που σταθμίζει διαφορετικά την ψήφο των εκλογέων του εξωτερικού με την ψήφο των εκλογέων του εσωτερικού, δεν αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής αρχής ισότητας της ψήφου.
Ενώ αποτελεί ακριβώς αυτό, διότι παραβιάζει την αρχή ισοτιμίας της ψήφου.
Συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ,
Το πρόβλημα δεν εστιάζεται στις εκλογικές περιφέρειες των Απόδημων και τον τρόπο εκλογής των Βουλευτών, αλλά στο ότι η ψήφος θα πρέπει να μετράει παντού. Όσοι ψηφίζουν, επηρεάζουν το σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση, διότι δεν μπορούμε να έχουμε ψήφο, με διαφορετικό ειδικό βάρος.
Η τοποθέτηση σας είναι εντελώς λανθασμένη. Με την θέση σας δημιουργείτε πολίτες δύο κατηγοριών και πέραν των όποιων νομικών κενών παρουσιάζει η πρόταση σας, χάνετε και την ουσία του εγχειρήματος της συμμετοχής δηλαδή του απανταχού Ελληνισμού στα πολιτικά δρώμενα της Χώρας.
Αντίστοιχα, λανθασμένη είναι και η θέση του ΚΚΕ, παρ’ όλο που διατυπώνεται διαφορετικά.
Λέει, ότι επειδή είναι Έλληνες που δεν ζουν στην επικράτεια, για να τους δοθεί δικαίωμά να ψηφίζουν, να αποδεικνύουν έναν οικονομικό ή κοινωνικό δεσμό με τη χώρα.
Έτσι, δημιουργεί μια άμεση εξάρτηση από εξωγενείς προϋποθέσεις, άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, που εκ του συντάγματος έχει κάθε πολίτης.
Μία λογική αποκλεισμού και περαιτέρω αποξένωσης του ελληνικού στοιχείου, από τις ρίζες του, αντί μιας θετικής προσέγγισης, ενοποίησης των απανταχού Ελλήνων.
Ακούστηκε και το επιχείρημα στην Επιτροπή, ότι περιορισμοί πρέπει να τεθούν, διότι οι απόδημοι είναι αριθμητικά πολλοί, και ως εκ τούτου, αν ψηφίσουν σε μεγάλο ποσοστό, θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η πραγματική πηγή άρνησης, αγαπητοί συνάδελφοι. Τα υπόλοιπα είναι προσχήματα ή αλλιώς φερετζές.
Εδώ φανερώνονται οι πραγματικοί φόβοι κάποιων! Λένε ναι στη ψήφο των αποδήμων, για να μην γίνουν δυσάρεστοι. Αλλά ταυτόχρονα, λένε όχι, στο να προσμετρούνται στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Αποκαλύπτεται περίτρανα ο κομματικός συμφεροντολογικός σκοπός τους, αγνοώντας και εμπαίζοντας τους απόδημους.
Η Νέα Δημοκρατία, σε αντίθεση με εσάς, υπήρξε διαχρονικά συνεπής στις θέσεις της. Είμαστε η πολιτική παράταξη, η οποία ταυτίζει το έθνος με τον λαό και προκρίνουμε την δυνατότητα διευκόλυνσης ψήφου των απανταχού Ελλήνων.
Να κρατήσουμε την επισήμανση των ομογενών μας, που τάσσονται υπέρ της ψήφου του απόδημου Ελληνισμού, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ότι το παρόν σχέδιο νόμου, δεν πρέπει να μετατραπεί σε αντικείμενο μικροπολιτικής, πολιτικών παιχνιδιών και εμπαιγμών των Ελλήνων του Εξωτερικού.
Επιθυμούν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, που θα αγκαλιάσει τους Απόδημους, θα τους δώσει κίνητρα να εγγραφτούν στους εκλογικούς καταλόγους και θα τους παροτρύνει, να συμμετέχουν ενεργά, στο μέλλον της χώρας.
Θα αποτελέσει σημείο επανένωσης, του όπου γης Ελληνισμού, ισχυροποιώντας σημαντικά την θέση, της Ελλάδος σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όλοι αναγνωρίζουμε την σπουδαία συμβολή, που μπορεί να διαδραματίσει ο Απόδημος Ελληνισμός στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας. Οι χιλιάδες Έλληνες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, ειδικά όταν νιώθουν ότι βρίσκονται κοντά στην μητέρα πατρίδα, έχουν τεράστιες δυνατότητες, να επηρεάσουν με ποικίλους τρόπους, τις διεθνείς εξελίξεις που αφορούν την χώρα μας.
Δεν νοείται λοιπόν, στα δύσκολα, η Ελλάδα να ζητάει την συμπαράσταση και την βοήθεια αυτών των σημαντικών Ελλήνων της Διασποράς, αλλά ταυτόχρονα στο δικαίωμα ψήφου, η πατρίδα να τους αντιμετωπίζει με όρους επιφυλακτικότητας και να τους στερεί συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, επειδή βρίσκονται μακριά.
Σας καλώ όλους να ψηφίσουμε το αυτονόητο, την διευκόλυνση των συμπατριωτών μας, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Ούτως η άλλως, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αν μπουν σε ένα αεροπλάνο και έρθουν, κανείς δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα της ψήφου».