Η Ασημίνα Σκόνδρα σε Βορίδη - Πέτσα για το νομοσχέδιο ζώων συντροφιάς με έμφαση τις ενστάσεις κυνηγών κτηνοτρόφων και ερασιτεχνών εκτροφέων


Διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, Υπουργό κ. Βορίδη και Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πέτσα, είχε η Βουλευτής μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα για τoυπό διαβούλευση νομοσχέδιο, που αφορά το νέο πλαίσιο ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Μετέφερε απόψεις αλλά και διαφωνίες συλλόγων και πολιτών, καταθέτοντας παράλληλα και τις προσωπικές της θέσεις.

Σε δήλωση της, η κ. Σκόνδρα τόνισε:

«Tο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, αποτελεί μία θετική νομοθετική πρωτοβουλία. Ρυθμίζει και επιλύει χρόνια ζητήματα και δημιουργεί ένα σύγχρονο πλέγμα παρεμβάσεων για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, κάνοντας πράξη μία προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας: «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο».

Οι 10 άξονες γύρω από τους οποίους αρθρώνεται το νομοσχέδιο, περιλαμβάνουν τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων, τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου, όπου τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας. Περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς και διευρύνεται η έννοιας της κακοποίησης ζώου.

Με το πρόγραμμα «Άργος» εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι, για τα ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Θεσπίζονται μέτρα στήριξης σε ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας και μία Εθνική Γραμμή Καταγγελιών, για περιστατικά κακοποίησης ζώων.

Ωστόσο, οφείλω να τονίσω, ότι σε ορισμένα σημεία του υπό διαβούλευση νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίες στις αλλαγές που εισάγει.

Για τον λόγο αυτό, πραγματοποίησα άμεσα διαδοχικές συναντήσεις, με τους αρμόδιους Υπουργούς, κ. Μάκη Βορίδη και κ. Στέλιο Πέτσα, ώστε να συζητήσω το θέμα και να τους ενημερώσω σχετικά με τις διαφωνίες, που έγινα δέκτης τόσο γραπτώς όσο και προφορικώς.


Συμπολίτες μου αλλά και σύλλογοι, όπως η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, διαφωνούν με ορισμένες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Τόνισα στους κυρίους Υπουργούς, ότι τα άρθρα 5 και 6, που προβλέπουν στείρωση των δεσποζόμενων σκύλων και απαγόρευση κάθε μορφής ερασιτεχνικής εκτροφής, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα σε κτηνοτρόφους και κυνηγούς.

Εξήγησα στον κ. Βορίδη και κ. Πέτσα, ότι η φιλοσοφία της προληπτικής στείρωσης σε κυνηγετικούς σκύλους και σκύλους εργασίας, των οποίων η αναπλήρωση δεν είναι εύκολη διαδικασία, σε περίπτωση εφαρμογής της, θα συνεπάγεται χρηματικό κόστος για τους ιδιοκτήτες.

Μετέφερα, ότι μία επιβαλλόμενη προληπτική στείρωση αυτών των ζώων, εκλαμβάνεται από τους ιδιοκτήτες τους, ως κακοποίηση και όπως οι ίδιοι τονίζουν, δεν συμβάλει στην επίλυση του γενικότερου προβλήματος των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας.

Πρόσθεσα δε, ότι οι νέες ρυθμίσεις οφείλουν να προστατεύουν και να προάγουν την ελληνική κυνοφιλία και τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές, όπως τον ελληνικό ιχνηλάτη, τον ελληνικό ποιμενικό, τον μολοσσό της Ηπείρου, τον κρητικό ιχνηλάτη και άλλες πολλές.

Με τους κ.κ. Υπουργούς είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση επί του θέματος και σε πολλά σημεία έδειξαν να αντιλαμβάνονται, τους προβληματισμούς και τις διαφωνίες. Με ενημέρωσαν, ότι με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, σίγουρα θα επανεκτιμηθούν ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη κάθε μία ξεχωριστά, ώστε όλες οι ρυθμίσεις να γίνουν ευρέως αποδεκτές.»