«Είναι δέσμευση μας, να αναδείξουμε το υγειές κομμάτι του αθλητισμού, ώστε να γίνει πόλος έλξης, όλο και περισσοτέρων ανθρώπων και κυρίως παιδιών. Δυστυχώς το ντόπινγκ αποτελεί μάστιγα στη σύγχρονη εποχή του αθλητισμού. Δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό, τους κορυφαίους αθλητές και συγκεκριμένα αθλήματα», τόνισε η Βουλευτής κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατά την ομιλία της στη βουλή, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «αναγκαίες ρυθμίσεις για την εναρμόνιση της ελληνικής Νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο, με ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2021, Κώδικα Αντιντόπινγκ του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ».
Μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Σταθερό πιστεύω μας, στη Ν.Δ., είναι το “Ευ Αγωνίζεσθαι” να είναι πανταχού παρόν, να δεσπόζει σε όλους τους τύπους του αθλητισμού, και να διασφαλίζεται, τόσο θεσμικά, όσο και πρακτικά, από όλους τους εμπλεκομένους.
Από την πρώτη στιγμή, όταν η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέλαβε τα ηνία της χώρας, αποτέλεσε προτεραιότητα μας, να βελτιωθεί συνολικά το πλαίσιο, που διέπει τον αθλητισμό στην πατρίδα μας.
Υπήρξε δέσμευση μας, να αναδείξουμε το υγειές κομμάτι του αθλητισμού, ώστε να γίνει πόλος έλξης, όλο και περισσοτέρων ανθρώπων, και κυρίως νέων παιδιών.
Ξεκαθαρίσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα, όπου απαιτούνται πολυεπίπεδες βελτιώσεις και αναμόρφωση υφισταμένων δομών. Υπήρχε καταγεγραμμένη ανάγκη τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μπουν νέες βάσεις, να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο και να αντιμετωπιστούν σοβαρές παθογένειες και ελλείψεις.
Πέραν των άλλων σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβερνήσεως και του αρμοδίου Υπουργού κ. Αυγενάκη στον τομέα του αθλητισμού, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα, που δημιούργησε η ολιγωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στον τομέα του αντι-ντόπινγκ.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η φαρμακοδιέγερσης, αποτελεί μεγάλη μάστιγα στη σύγχρονη εποχή του αθλητισμού. Δεν αφορά μόνο τον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν αφορά μόνο τους κορυφαίους αθλητές. Δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα αθλήματα.
Δυστυχώς το ντόπινγκ, παγκοσμίως, έχει εισέλθει από πολλά χρόνια, σε διάφορα επίπεδα αθλητικών διοργανώσεων, ακόμη και στα ερασιτεχνικά και πλέον αγγίζει όλους, όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σαν ναρκωτικό, προσπαθεί να εισβάλλει παντού, υποσχόμενο αύξηση αντοχής, μυϊκής μάζας, δύναμης και ταχύτητας.
Απέναντι σε αυτόν τον εφιάλτη, που επί της ουσίας καταστρέφει τον αθλητισμό και την υγεία των αθλητών, υπάρχει ένα θεμελιώδες έγγραφο. Ο Παγκόσμιος Κώδικας Αντιντόπινγκ, σκοπός του οποίου είναι η προστασία του δικαιώματος των αθλητών, να συμμετέχουν σε αγωνίσματα, χωρίς τη χρήση φαρμακοδιέγερσης.
Στα τέλη του 2017, ξεκίνησε διαδικασία αναθεώρησης του Κώδικα και μετά από τρεις φάσεις διαβούλευσης, σε μια περίοδο 2 ετών, ο αναθεωρημένος Κώδικας εγκρίθηκε ομόφωνα, στις 7/11/ 2019, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Ντόπινγκ.
Για την εφαρμογή του παγκόσμιου προγράμματος αντι-ντόπινγκ, εφαρμόζονται εναρμονισμένες και συντονισμένες πρακτικές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, για τον εντοπισμό, την αποτροπή και την πρόληψη του.
Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη, ο αναθεωρημένος κώδικας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, σε αντικατάσταση του παρωχημένου νόμου 4373 του 2016.
Δεδομένων λοιπόν των προβλημάτων, που κληρονομήσαμε από την ολιγωρία του ΣΥΡΙΖΑ και με ορατό τον κίνδυνο, η χώρα μας να απομονωθεί από την παγκόσμια αθλητική κοινότητα, δεσμευθήκαμε εξ αρχής ως Κυβέρνηση, να δώσουμε προτεραιότητα στην άμεση επίλυσή της κατάστασης.
Θυμίζω, ότι βάσει των απαιτήσεων του Παγκοσμίου Προγράμματος Αντιντόπινγκ, οι υφιστάμενες δομές που παραλάβαμε κρίθηκαν εντελώς ανεπαρκείς και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (Ε.Σ.ΚΑ.Ν.), ως συλλογικό όργανο, υποστηριζόμενο από προσωπικό της Γ.Γ.Α., δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Μετά από διαβούλευση με τον WADA, προχωρήσαμε στην ίδρυση ενός ανεξαρτήτου Οργανισμού, του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), διασφαλίσαμε την οικονομική αυτονομία του, με ετήσιο τακτικό προϋπολογισμό, ύψους 1.5 εκατ. ευρώ και μεταφέραμε τις υπηρεσίες του, σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες και λειτουργικές εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ.
Στόχος της Κυβέρνησης, είναι η στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό και η έναρξη λειτουργίας του νέου Οργανισμού (ΕΟΚΑΝ), σε δύο μήνες περίπου, όπου να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως, στις απαιτήσεις του Κώδικα.
Για το εργαστήριο αντιντόπινγκ, έχουμε ήδη προχωρήσει στην διοικητική του υπαγωγή ,σε ένα από τα κορυφαία Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας, στο ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ώστε να διευκολυνθεί η κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό, πρωτίστως, και εξοπλισμό. Η μεταφορά του έγινε τον Ιούλιο του 2019, ώστε να έχει οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα προσλήψεων, καθώς αυτά ήταν από τις βασικές παρατηρήσεις του WADA.
Σε στενή συνεργασία, τόσο με το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο υπάγεται, όσο και με το Δημόκριτο, ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης μεριμνά, για την ανάκτηση της διαπίστευσής του και την επαναλειτουργία του.
Ενώ λοιπόν, διανύουμε μία απρόβλεπτη περίοδο εξαιτίας του Covid-19, που ομολογουμένως άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της, στον διεθνή αθλητισμό και όχι μόνο, είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη, η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της ανεξαρτησίας, των αρμόδιων Αρχών καταπολέμησης του ντόπινγκ.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι έχει αντιστραφεί το δυσμενές κλίμα του παρελθόντος, όπως και οι αρνητικές αξιολογήσεις.
Μπήκε τάξη στα ανοικτά ζητήματα, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες αλλαγές και πλέον βρισκόμαστε, σε απόλυτη συμμόρφωση με τα πρότυπα του Παγκοσμίου Οργανισμού.
Κλείνω την τοποθέτηση μου, επαναλαμβάνοντας προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, το σταθερό πιστεύω μας, ότι το «ευ αγωνίζεσθαι» πρέπει να δεσπόζει σε όλους τους τύπους του αθλητισμού και να διασφαλίζεται, τόσο θεσμικά όσο και πρακτικά, από όλους τους εμπλεκόμενους.
Για τη Νέα Δημοκρατία, ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό, που βελτιώνει τον εαυτό μας, βεβαίως, αλλά και την κοινωνία μας. Πιστεύουμε, ότι είναι ο χώρος της ευγενούς άμιλλας και αποτελεί, μέσο κοινωνικοποίησης και αγωγής. Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, κοινωνός αυτού του πιστεύω και αποφασισμένος, να επιλύσει προβλήματα, που χρόνιζαν στον ελληνικό αθλητισμό, με μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά του ιδίου και του επιτελείου του, συνεχίζει το έργο του, ώστε ο ελληνικός αθλητισμός να μπορέσει και πάλι να ανθίσει».