Συνάντηση Α. Σκόνδρα – Μ. Βορίδη για τον εκλογικό νόμο αυτοδιοίκησης

Η Βουλευτής παρέδωσε ψηφίσματα των Προέδρων Κοινοτήτων των Δήμων Καρδίτσας και Παλαμά


Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, είχε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, με αφορμή τις αλλαγές που σχεδιάζονται, για την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Σε δήλωση της, η Βουλευτής, τόνισε:

«Η ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλες τις βαθμίδες της, και η παράλληλη διαδικασία αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων, αποτελεί πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών και προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας. Έχει αποδειχθεί πανευρωπαϊκά, ότι πολλές αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα, που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, λαμβάνονται άμεσα και καλύτερα σε τοπικό επίπεδο και παράλληλα αποφεύγεται ο συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων της κεντρικής εξουσίας.

Στην πράξη, αυτό προϋποθέτει, το κράτος να μεταφέρει αρμοδιότητες και καθήκοντα στα διάφορα επίπεδα τοπικών αυτοδιοικήσεων, ξεκινώντας πιο κεντρικά από τις Διοικητικές Περιφέρειες και καταλήγοντας στην πιο μικρή κυψέλη, την Τοπική Κοινότητα. Στην ελληνική Περιφέρεια, οι Κοινότητες αποτελούν τον πυρήνα των τοπικών κοινωνιών, πάνω στις οποίες στηρίζεται ουσιαστικά το οικοδόμημα της αυτοδιοίκησης.

Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εσωτερικών και αγαπητό φίλο, κ. Μάκη Βορίδη, όπου συζητήσαμε αναλυτικά τις προωθούμενες αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου. Την κατάργηση της απλής αναλογικής, προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα κυβερνησιμότητας και να διασφαλιστεί η ικανότητα διοίκησης των Δήμων. Την αλλαγή δηλαδή του καταστροφικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της σημερινής Κυβέρνησης αλλά και απαίτηση των αυτοδιοικητικών.

Επίσης, παρέδωσα, εκ μέρους των Προέδρων Κοινοτήτων του Δήμου Καρδίτσας και του Δήμου Παλαμά, δύο ψηφίσματα, όπου περιγράφουν τις θέσεις τους, σχετικά με τις αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου, που αφορά τις Κοινότητες και τώρα βρίσκεται στη φάση της δημόσιας διαβούλευσης.

Οι Πρόεδροι αναφέρουν, ότι μία ενδεχόμενη κατάργηση των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, θα αποτελούσε ένα σοβαρό πλήγμα στην δομή της τοπικής κοινωνίας. Θα αποδυνάμωνε και θα υποβάθμιζε περαιτέρω την επαρχία, οδηγώντας πολλά χωριά στην ερημοποίηση και την εγκατάλειψη τους.

Αναφέρονται επίσης στην κατανομή των εδρών των συμβουλίων κοινότητας, με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, ανάλογα με την εκλογική δύναμη κάθε συνδυασμού και ανεξάρτητα, από τα αποτελέσματα των συνδυασμών για τα δημοτικά συμβούλια. Την διατήρηση των συμβουλίων άνω των 300 κατοίκων, όπως και την χορήγηση πόρων στις κοινότητες.

Ο κ. Υπουργός άκουσε τα παραπάνω ζητήματα και με διαβεβαίωσε, ότι θα εξετάσει με προσοχή τις θέσεις των Προέδρων των Κοινοτήτων. Παράλληλα ο κ. Βορίδης, επισήμανε την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, να υπάρξουν εκείνες οι αλλαγές, στην αναμόρφωση του τοπίου των αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπέρ του συμφέροντος των δημοτών.»