Ασημίνα Σκόνδρα: «Αδιαπραγμάτευτη η υγεία των πολιτών»

Το όφελος του ασθενή, την αποδοτικότητα των διαδικασιών, την τεχνική τους αρτιότητα, την ασφάλεια για προσωπικό και ασθενείς, την προσβασιμότητα και αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, διασφαλίζει ο νεοϊδρυθείς Οργανισμός «Διασφάλισης της ποιότητας στην Υγεία», τόνισε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής του Νομού μας κ. Ασημίνα Σκόνδρα. Μεταξύ άλλων, η κ. Σκόνδρα ανέφερε: 

«Είθισται να θεωρούμε τα ζητήματα οικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, ως τα κατεξοχήν σημαντικά θέματα πολιτικού ενδιαφέροντος. 

Η παγκόσμια πανδημία, έδειξε ωστόσο, ότι το κεφάλαιο της υγείας είναι το κυρίαρχο και τα ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας έχουν ξεχωριστή σημασία. 

Οι εικόνες που βλέπαμε από νοσοκομεία και μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλα τα κράτη του κόσμου, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε εκ νέου την σημασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας. 

Αρκεί να θυμηθούμε την αυτοθυσία, όλου του υγειονομικού προσωπικού, που κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Με την πρόσφατη εμπειρία λοιπόν κατά νου, και έχοντας αντιληφθεί, πόσο σημαντικό είναι οι υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου παρέχονται να είναι σωστές και ολοκληρωμένες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εισάγουν προς συζήτηση το νομοσχέδιο που αφορά στην δημιουργία του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία. 

Στόχος του νέου οργανισμού είναι, να αξιολογεί τις δομές υγείας ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους ασθενείς. Στην κριτική της αντιπολίτευσης, που μόλις ακούει για αξιολόγηση, τα βάφει όλα μαύρα, διευκρινίζουμε την αποστολή αυτού του νέου οργάνου. 

Ο ΟΔΙΠΥ, με αποκλειστικό κριτήρια το όφελος του ασθενή και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές όπως αυτές υπαγορεύονται εδώ και δεκαετίες στο χώρο της υγείας, θα εξετάζει την αποδοτικότητα των διαδικασιών, την τεχνική τους αρτιότητα, την ασφάλεια για προσωπικό και ασθενείς, την προσβασιμότητα και τελικά την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας 

Και ας είμαστε ξεκάθαροι. Σε ζητήματα υγείας είναι ανεπίτρεπτο, κάποιοι συνάδελφοί να προσάπτουν ιδεολογικό χαρακτήρα ή κομματική ταυτότητα. 

Πρέπει να πέσουν τα προσωπεία. Μια δομημένη αξιολόγηση, με συγκεκριμένα κριτήρια που ισχύουν για όλους, είτε αυτό αφορά στον τομέα της υγείας, είτε στον τομέα της παιδείας, είτε στον τομέα της αγοράς, είτε στο δημόσιο, αποτελεί το μοναδικό εργαλείο αυτοβελτίωσης και προόδου. 

Όποιος το αρνείται αυτό, επί της ουσίας επιζητά μία άναρχη κοινωνία, όπου τίποτα δεν βελτιώνεται και κανείς δεν ευθύνεται για τις πράξεις του. 

Όταν η Κυβέρνηση, αναφέρεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, μιλάμε για την καταλληλότητα των υποδομών, την λειτουργικότητα του εξοπλισμού, την ασφάλεια των γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού που εργάζεται στην μονάδα, την επάρκεια υλικών, την τήρηση σωστών πρακτικών στις τυποποιημένες διαδικασίες που ακολουθούν εργαστηριακοί έλεγχοι και ότι άλλο σχετίζεται με την σωστή λειτουργία της μονάδας υγείας. 

Και σας ρωτώ: τι ακριβώς από τα παραπάνω σας βρίσκει αντίθετους και αντιδράτε; Διαφωνείτε ότι όλα αυτά που προανέφερα, πρέπει να υφίστανται; 

Διαφωνείτε στην υποχρέωση καταλληλότητας των υποδομών; Δεν πρέπει να λειτουργούν τα μηχανήματα; Δεν πρέπει να υπάρχει ασφάλεια για το προσωπικό που εργάζεται; 

Και πώς μπορεί η πολιτεία να γνωρίζει, ότι όλα τα παραπάνω υφίστανται, αν όχι μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης και μετρήσεις με συγκεκριμένους προκαθορισμένους δείκτες; 

Ομολογουμένως, δεν σας καταλαβαίνω. Είναι δικαίωμά σας, και να αντιδράτε και να διαφωνείτε. Αλλά εκτός από αυτό το δικαίωμα έχετε και μία θεσμική υποχρέωση. 

Να αιτιολογείτε την κριτική σας και να εξηγείτε στους πολίτες τους λόγους, που αντιδράτε σε ρυθμίσεις, οι οποίες αποκλειστικό σκοπό έχουν την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών και να καταθέτετε τις δικές σας προτάσεις. 

Ο ΟΔΙΠΥ θα πραγματοποιεί λοιπόν ελέγχους και θα πιστοποιεί όλες οι μονάδες Υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. Τα κλιμάκια ελέγχου θα ακολουθούν επιστημονικά πρότυπα και διαδικασίες αποδεκτά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ώστε να επισημαίνονται έγκαιρα κενά και δυσλειτουργίες. 

Δεν πρόκειται για νομοσχέδιο που πάει να τιμωρήσει κάποιον. Αντιθέτως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με στόχο την βελτίωση. 

Και μια σημαντική επισήμανση: Αυτό το νομοσχέδιο θα εξυπηρετήσει κατά κύριο λόγο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, οι οποίοι εάν νοσήσουν, δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. 

Δεν έχουν την οικονομική άνεση, να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς, και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. 

Κατ’ επέκταση, το έργο που θα επιτελέσει ο εν λόγω οργανισμός, θα συμβάλλει στο να βελτιωθούν οι υπηρεσίες για εκείνους τους πολίτες, που το έχουν και περισσότερο ανάγκη 

Στην πατρίδα μας, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε από τους καλύτερους γιατρούς παγκοσμίως, σύστημα το οποίο να εφαρμόσει μεθόδους βελτίωσης των υπηρεσιών δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση αναγνώρισε αυτό το τεράστιο κενό. 

Η πανδημία ήρθε να επιβεβαιώσει, ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. 

Το κάνουμε πράξη, διότι για μάς η υγεία των πολιτών προέχει. Εσείς αντιδράτε, μονίμως διαφωνείτε, και πάλι σας βρίσκει αντίθετους, η διαδικασία της αξιολόγησης. 

Ωστόσο είμαι σίγουρη ότι στο τέλος θα αντιληφθείτε την ορθότητά της, διότι ειδικά τις υπηρεσίες υγείας, κάποια στιγμή, υπάρχει πιθανότητα- που το απεύχομαι- να τις αναζητήσουμε. Εμείς ή οι δικοί μας άνθρωποι».