Καρπούς έφερε η πρόταση της Βουλευτή του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 15.04.2020, (Δείτε εδώ) ζητώντας να προπληρωθούν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Η πρόταση της εξετάστηκε, και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης προχώρησε στην εν μέρει υλοποίηση της, με την επίσπευση της πληρωμής ενισχύσεων βιολογικής γεωργίας στους δικαιούχους, που αντιστοιχεί σε 36 εκ. Ευρώ. Τα ποσά αυτά ήδη πιστώνονται στους λογαριασμούς των αγροτών μας, δίνοντας τους μία ουσιαστική ανάσα ρευστότητας.
Σε δήλωση της, η Βουλευτής αναφέρει: «Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένη, που οι Υπουργοί της Κυβέρνησης μας, εξετάζουν σοβαρά τις προτάσεις που τους καταθέτω. Η θετική αντίδραση σε πρωτοβουλίες, όπως αυτή, που έθεσα προ δύο μηνών στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, δείχνει έμπρακτα την απόφαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να δίνει άμεσες λύσεις, όπου αυτό είναι πρακτικά εφικτό.
Στον πρωτογενή τομέα της χώρας, επισπεύτηκε λοιπόν η πληρωμή ενισχύσεων στους δικαιούχους του ευρωπαϊκού αγροτικού προγράμματος βιολογικής γεωργίας, που ανέρχεται σε 36 εκ. Ευρώ. Πρόκειται για μία απόφαση, που δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, και θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας, δίνοντας ρευστότητα σε αγρότες που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Ελπίζω να υλοποιηθεί άμεσα η επίσπευση και στα άλλα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, τα οποία αναφέρω στην εν λόγω πρόταση μου.
Η Κυβέρνηση μας κινείται πάντα με γνώμονα την παροχή ρευστότητας στους παραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαίτερη συγκυρία, που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19».
Στην πρόταση της, η κ. Σκόνδρα, τον περασμένο Απρίλιο, ανάφερε:
Θέμα: Πληρωμή δικαιούχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, στα πλαίσια αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του COVID-19.
Κύριοι Υπουργοί,
Η πανδημία του COVID-19, που χτύπησε τη χώρα μας όπως και ολόκληρη την υφήλιο, οδήγησε την Κυβέρνηση μας στη λήψη μέτρων, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Συνέπεια των εν λόγω μέτρων, υπήρξε η κάθετη πτώση πάσης φύσεως οικονομικής δραστηριότητας, που αναπόφευκτα οδηγεί σε μία νέα περίοδο ύφεσης. Για την άμβλυνση των συνεπειών της ύφεσης αυτής, η Κυβέρνησή μας ορθά πήρε ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που πλήττονται. Εξίσου σοβαρά πλήττονται και κλάδοι του αγροτικού κόσμου και κατ’ επέκταση οι κοινωνίες εκείνες, που η τοπική τους οικονομία στηρίζεται κατά βάση στον αγροτικό τομέα, όπως η δική μου περιφέρεια Καρδίτσας. Είναι δεδομένο, ότι η Κυβέρνηση μας θα εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης και θα δημιουργήσει κατάλληλες προϋποθέσεις, για την εκκίνηση της οικονομίας, αξιοποιώντας όλους τους δυνητικά διαθέσιμους πόρους.
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα της χώρας, μία τέτοια δυνητική λύση, που μάλιστα δεν επιβαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επανεκκίνηση δίνοντας ρευστότητα στους αγρότες και στις αγροτικές περιοχές γενικότερα, είναι η προεξόφληση ενισχύσεων από ευρωπαϊκά κονδύλια, δικαιούχων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για πληρωμές που συνήθως πραγματοποιούνται τους φθινοπωρινούς μήνες και μία ενδεχόμενη πρόωρη πληρωμή, κατά δύο ή τρεις μήνες νωρίτερα, θα έδινε ρευστότητα στον πρωτογενή τομέα, που παράλληλα συνεπάγεται και ανάσες ρευστότητας στις τοπικές τους κοινωνίες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθεστε να εξετάσετε την προαναφερθείσα προεξόφληση ενισχύσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα, όσων έχουν ήδη εγκριθεί και είναι δικαιούχοι ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης; Μεταξύ αυτών, αλλά όχι μόνο, συγκαταλέγονται, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, η απονιτροποίηση του Μέτρου 10 “Γεωργοπεριβαλλοντικά και Κλιματικά Μέτρα” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, οι νέοι αγρότες, οι δικαιούχοι δάσωσης γεωργικών γαιών και γεωργοδασοκομικών γεωργοπεριβαλλοντικών συστημάτων;