Δίνονται λύσεις για την «κάρτα του αγρότη» και των περιπτώσεων της μη καταβολής της συνδεδεμένης

Άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, είχαν οι παρεμβάσεις της βουλευτή μας κ. Ασημίνας Σκόνδρα, σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο.

1ον. Την έκδοση της «κάρτας του αγρότη», το οποίο έθεσε πριν από λίγες ημέρες, στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη.

2ον. Την μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, λόγω της διαφοράς των αποτελεσμάτων της τηλεπισκόπισης με τη δήλωση του ΟΣΔΕ, την διαδικασία των ενστάσεων και την πληρωμή όσων παραγωγών εν τέλει δικαιωθούν. Θέματα τα οποία η κ. Σκόνδρα έθεσε και συζήτησε διεξοδικά, με την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, αντιπρόεδρο κ. Μελά. 

Συγκεκριμένα η κ. Σκόνδρα με δηλώσεις της διευκρινίζει: 

«Ως γνωστόν, η «κάρτα του αγρότη», που παραχωρείται στους παραγωγούς από την Τράπεζα με την οποία συνεργάζονται, είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που ελλείψει ρευστότητας, χρησιμοποιείται για την προμήθεια αγροτοεφοδίων και ότι άλλο χρειάζονται, ενόψει της νέας, κάθε φορά, καλλιεργητικής περιόδου.

Η κάρτα αυτή εκδίδεται με βάση τα στοιχεία της δήλωσης ΟΣΔΕ, που υποβάλλουν κάθε χρόνο οι αγρότες. Φέτος, οι ειδικές συνθήκες προφύλαξης, επέβαλλαν την μετάθεση για αργότερα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να μετατεθεί και ο χρόνος έκδοσης της κάρτας. Το γεγονός αυτό θα προκαλούσε μεγάλο πρόβλημα στους αγρότες μας, διότι η εποχή συμπίπτει με την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Μετέφερα το πρόβλημα στον Υπουργό κ. Βορίδη και μετά από εκτενή συζήτηση, βρέθηκε η λύση να εκδοθεί η «κάρτα του αγρότη», με βάση τα περσινά στοιχεία της δήλωσης ΟΣΔΕ, μετά από συνεννόηση με τις Τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία συνεργάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός παραγωγών, συμφώνησε ήδη στην διευκόλυνση αυτή. Συνεχίζονται δε οι επαφές και με τις υπόλοιπες, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας , κανένας αγρότης.


Ένα άλλο ζήτημα, που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες και δημιούργησε αναστάτωση σε χιλιάδες αγρότες, είναι ότι δεν συμπίπτουν τα αποτελέσματα του δορυφόρου με τα δηλωθέντα, με αποτέλεσμα να μην πιστωθούν οι λογαριασμοί τους, με τα ποσά της συνδεδεμένης ενίσχυσης. 

Εδώ προκύπτει το ζήτημα ότι, επίσης για προληπτικούς λόγους, αφ’ ενός μεν δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεων των αγροτών στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ενημερωθούν, το ίδιο και στα Κέντα Υποβολής Δηλώσεων και αφετέρου, δεν έχει ανακοινωθεί, εάν και πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των ενστάσεων. 

Τα εν λόγω ζητήματα έθεσα στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία, αντιλαμβάνεται την αγωνία των βαμβακοπαραγωγών, γι’ αυτό παρόλο τα προληπτικά μέτρα, τόσο η ίδια, όσο και οι Υπηρεσίες του Οργανισμού, εργάζονται πυρετωδώς ώστε να αρθούν τα αδιέξοδα.

Η πιο ενδεδειγμένη λύση λοιπόν και προς αυτή την κατεύθυνση στράφηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι να εξεταστεί, η κάθε περίπτωση παραγωγού που δεν πληρώθηκε τη συνδεδεμένη, λόγω διαφοράς με την τηλεπισκόπηση, ανεξάρτητα από το εάν έχει υποβληθεί ένσταση. Δηλαδή, παίρνει την πρωτοβουλία η Υπηρεσία και προχωράει στην εξέταση των περιπτώσεων αυτών, σαν να έχει υποβληθεί ένσταση.

Στις περιπτώσεις δε, πλημμύρας ή ζημιών, όπως π.χ. στα Τοπικά Διαμερίσματα Καρδιτσομάγουλας και Αρτεσιανού, που κάτω από άλλες συνθήκες, οι παραγωγοί μαζί με την ένσταση θα προσκόμιζαν και αντίγραφο δήλωσης προς τον ΕΛΓΑ, τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί στον έλεγχο και θα εξετάσει τις διαφορές, ενσωματώνοντας το αρχείο του ΕΛΓΑ, εν απουσία του παραγωγού . 

Τέλος, οι παραγωγοί που θα δικαιωθούν, στόχος του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι, να καταβληθούν τα χρήματα μέχρι τέλος Μαΐου.»