Για πολιτικό καιροσκοπισμό και πολιτική υποκρισία, κατηγόρησε την αντιπολίτευση, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, από το Βήμα της Βουλής, στην τοποθέτησή της επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο, αφού, όπως τόνισε, εκλέγονταν με σύστημα
ενισχυμένης αναλογικής και άλλαζαν τον εκλογικό νόμο, κάθε φορά που διαγράφονταν η εκλογική τους ήττα.
ενισχυμένης αναλογικής και άλλαζαν τον εκλογικό νόμο, κάθε φορά που διαγράφονταν η εκλογική τους ήττα.
Μεταξύ άλλων η κ. Σκόνδρα ανέφερε: «Το εκλογικό σύστημα αποτελεί τον θεσμικό νομικό μηχανισμό του κράτους, βάσει του οποίου καθορίζεται η μετατροπή της λαϊκής βούλησης σε εκλεγμένους αντιπροσώπους, που συνθέτουν την Βουλή και αναδεικνύουν την Κυβέρνηση. Στην πατρίδα μας τα τελευταία 70 έτη εφαρμόστηκαν σε όλες τις αναμετρήσεις, συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, πάντα με γνώμονα την επίτευξη σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων.
Μοναδική εξαίρεση, η περίοδος 1989-1990, με τα γνωστά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα, αφού χρειάστηκαν τρεις ταραχώδεις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάστημα δέκα μηνών, για να σχηματιστεί τελικώς η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κων/νου Μητσοτάκη.
Να θυμίσω εδώ, ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε, δεν άλλαξε το Νόμο και να επαναλάβει τις εκλογές, όπως κάποιοι τον συμβούλευαν. Δεν εργαλειοποίησε δηλαδή τον εκλογικό νόμο προς όφελός του.
Η παρούσα Κυβέρνηση, σεβόμενη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για αλλαγή της απλής αναλογικής που θέσπισε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς να αιφνιδιάζει το εκλογικό σώμα και τα πολιτικά κόμματα, προτείνει τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία, που έχουν ήδη εγκριθεί από το λαό στις 7 Ιουλίου.
Ο εκλογικός νόμος έρχεται τρεισήμισι χρόνια πριν το τέλος της θητείας της Βουλής, για να προλάβουμε επώδυνες δυσλειτουργίες για τη χώρα. Αυτές που αναπόφευκτα θα προκύψουν από την εφαρμογή ενός αμιγώς αναλογικού εκλογικού συστήματος, αφού η χώρα θα σύρεται σε επαναλαμβανόμενες, άκαρπες εκλογικές αναμετρήσεις.
Ιστορικά, το έχουμε δει ήδη να γίνεται. Πρόσφατο παράδειγμα ήταν, η εφαρμογή αναλογικού συστήματος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες βρέθηκαν σε καθεστώς ακυβερνησίας και διοικητικής παράλυσης, ωσότου η Κυβέρνησή μας επενέβει ρυθμιστικά.
Ακούγεται κριτική από την Αντιπολίτευση, ότι η Κυβέρνηση δήθεν νομοθετεί αλαζονικά, εκμεταλλευόμενη τα δεδομένα.
Εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια…
Τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο τέως ΠΑΣΟΚ.
Ξεχνάτε φαίνεται…
Εμείς όμως θυμόμαστε…
Και η ειδοποιός διαφορά, είναι ο χρόνος, που επιλέγει ο καθένας, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η χρονική στιγμή καταδεικνύει τα κίνητρα του καθενός.
Εσείς όταν βλέπατε ότι χάνατε, αλλάζατε εκλογικό νόμο. Πολιτικός καιροσκοπισμός εις βάρος της χώρας και του λαού.
Αντιθέτως, η ΝΔ ήταν διαχρονικά, σταθερά υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ανεξάρτητα από το κομματικό της συμφέρον.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φθάνει στο σημείο να μας κατηγορεί, ότι κλέβουμε τις έδρες από όλα τα κόμματα, για να πριμοδοτήσουμε το πρώτο. Αφενός, ξεχνάει ο κ. Τσίπρας, ότι είχε κάθε ευκαιρία, να περάσει νόμο απλής αναλογικής από την πρώτη διακυβέρνησή του τον Ιανουάριο το 2015.
Δεν το έκανε.
Προτίμησε το εκλογικό σύστημα που του έδινε μπόνους 50 εδρών. 4 χρόνια και δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μια χαρά σας βόλεψε το μπόνους των 50 εδρών. Και πότε θυμήθηκε τα περί απλής αναλογικής; Όταν πλέον οι μετρήσεις έδειχναν ξεκάθαρα, ότι θα χάσει τη διακυβέρνηση της Χώρας. Εκεί, επέστρεψε στις αριστερές του ρίζες περί απλής αναλογικής. Και δω, συμπληρώνουμε στον πολιτικό καιροσκοπισμό και την πολιτική υποκρισία.
Αφετέρου, η δήλωση περί κλοπής εδρών από τα κόμματα για να πριμοδοτηθεί το πρώτο είναι αναληθή.
Ο νόμος 3636/2008, του Παυλόπουλου δηλαδή, με τον οποίο πορεύτηκε μία χαρά ο κ. Τσίπρας, πριμοδοτούσε το πρώτο κόμμα με 50 έδρες, ανεξαρτήτως εκλογικού ποσοστού. Ακόμη και μία ψήφο διαφορά. Εμείς δεν επαναφέρουμε αυτό το πλαίσιο.
Αντιθέτως, καθιερώνουμε ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Ένα κλιμακωτό μπόνους. Εφόσον το πρώτο κόμμα λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 έδρες. Οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά, μεταξύ κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή. Πάνω από το 25% και για κάθε 0,5%, το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών, θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.
Σαφώς και πρόκειται, για ένα πιο δίκαιο εκλογικό νόμο συγκριτικά με τον προηγούμενο. Και βεβαίως διευκολύνει τον σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι και σήμερα, παρά το μπόνους των 50 εδρών, αφού οι 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά, έχουμε 250/300=83,3% απόλυτη αναλογικότητα.
Υπάρχει κάποια διαφορετική ρεαλιστική πρόταση, την οποία είναι διατεθειμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συζητήσουμε;
Διότι η εμμονή σας, σε ένα σύστημα απλής αναλογικής ξέρουμε, εκ των προτέρων ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Και μία χώρα όπως η Ελλάδα, που καλείται να αντιμετωπίσει σωρεία άλλων προκλήσεων και ταυτόχρονα προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της στη παγκόσμια σκακιέρα, δεν νοείται να ταλαντεύεται σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η αντικατάσταση της απλής από ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, αποτέλεσε προεκλογική μας δέσμευση. Ο νέος εκλογικός νόμος κατατέθηκε και θα ψηφιστεί σε χρόνο ουδέτερο. Νομοθετούμε τώρα και όχι παραμονή των εκλογών, συνεπώς αποκλείουμε τον αιφνιδιασμό κομμάτων και εκλογικού σώματος.
Δεν ακροβατούμε με συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτές προκαλούν αποσταθεροποίηση, στην εθνική μας οικονομία και τη γεωπολιτική μας θέση.
Η αποσταθεροποίηση βέβαια είναι στο DNA σας.
Είστε λάτρεις του χάους.
Και δεν το λέω εγώ… Το λέει ο ίδιος ο αρχηγός σας.
Ερωτηθείς τότε για την απλή αναλογική που προετοιμαζόταν να φέρει, απάντησε απαγγέλλοντας Μάο:
«Μεγάλη Αναταραχή – Θαυμάσια Κατάσταση». Έτσι σκέφτεστε …
Εμείς επιδιώκουμε την θεσμική θωράκιση της χώρας, με σύστημα που προάγει την πολιτική σταθερότητα και αναπτυξιακή προοπτική, που μετά από 10 έτη οικονομικής δυσπραγίας, έχουμε απόλυτη ανάγκη».