Ασημίνα Σκόνδρα: Μπορεί να μας εκκινήσει η Αυστραλία;

Έντρομη παρακαλουθώ, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι συμπολίτες μου, τις τελευταίες ημέρες τις εικόνες από τις φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, που κάνουν το γύρο του κόσμου. Στιγμιότυπα που με την εκκωφαντική τους σιωπή από τις καταστροφές σε δάση, θαμνώδεις εκτάσεις, καλλιέργειες και σπίτια, μας φέρνουν στο μυαλό,δυστυχώς γνώριμες σε εμάς στιγμές, αλλά και νωπές
μνήμες από το χαμό συνανθρώπων μας. Αριθμοί που σοκάρουν: δεκάδες και εκεί οι νεκροί (γίνεται λόγος για 26 μέχρι στιγμής), 2.500 καμένα κτίρια, 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμμένης γης, χιλιάδες άνθρωποι που χρειάστηκε να εκκενώσουν τις εστίες τους … Πόση καταστροφή; Με κυρίεψε η θλίψη από τον αριθμό του μισού δισεκατομμυρίου ψυχών άγριων ζώων που χάθηκαν μέχρι τώρα στις φωτιές! Όλα αυτά σε μια χώρα που φημίζεται για την οργάνωση, τα συστήματα διοίκησης και τη μεθοδικότητα! 

Ξύπνησαν μνήμες από τον άδικο χαμό των 100 συμπολιτών μας στο Μάτι και διαπιστώσαμε πόσο ευάλωτοι είμαστε απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Τι συνέπεια είχε η ολιγωρία… Αλλά σήμερα, με επιμονή της παρούσας κυβέρνησης εξοπλιστήκαμε με ένα σημαντικό σύστημα ασφαλείας ,τον αριθμό 112, για άμεση ενημέρωση, καθοδήγηση και εκκένωση. Ένα σύστημα που πιστεύουμε και ευχόμαστε στην πράξη να πετύχει στην αποστολή του. 

Δεν μπορώ παρά να κάνω παραλληλισμό: τι θα συμβεί αν ζήσουμε μια αντίστοιχη πυρκαγιά στην περιοχή μας, στην Καρδίτσα, που είναι χέρσα και μακρυά από τη θάλασσα; Προσφέρονται μέτρα προστασίας; Τι θα συμβεί αν φωτιά ξεσπάσει στον ορεινό μας όγκο ή αν μας έρθει από όμορρους νομούς; Τι θα συμβεί στη χλωρίδα και στην άγρια πανίδα μας; Μπορούμε να προλάβουμε; Έχουμε επαρκή μέτρα, διαδικασίες και πόρους; Φτάνει η λίμνη μας για μια κατάσβεση μεγάλης έκτασης φωτιάς; Γνωρίζουμε, εκτός των δασών μας, πως συμπεριφέρονται οι επιμέρους καλλιέργειες της περιοχής μας στη φωτιά; 

Χωρίς να ξεχωρίζω την Καρδίτσα από άλλες αντίστοιχες γωνιές της πατρίδας μας, νιώθω την ανάγκη και την υποχρέωση να ενημερωθώ για την κατάσταση που επικρατεί. Να ζητήσω στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, πολύ περισσότερο σήμερα, που με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη επανασχεδιάζονται πολλά από τα δεδομένα.Οφείλουμε να δούμε τι προβλέπεται για το νομό μας, ιδιαίτερα σε εποχές με έντονη ξηρασία. Να φροντίσουμε από σήμερα να χαράξουμε στρατηγική και να σχεδιάσουμε μέτρα για την προστασία της περιοχής μας. Τι είδους μέτρα; Για παράδειγμα τη στάθμευση πυροσβεστικών αεροσκαφών στη Μυρίνη ή στη λίμνη μας, τις περιόδους με υψηλή επικινδυνότητα. Την εκτίμηση και καταμέτρηση της βιοποικιλότητας στο νομό μας. Την εκπόνηση -αν δεν υπάρχουν- σχεδίων απόκρισης στην περιοχή μας στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας, σε συνεργασία και με τους όμορρους νομούς. Την πρόβλεψη σχεδίων αντιμετώπισης πυρκαγιάς από τους Δήμους και τις κοινότητες,ακόμη και του κάμπου, συνδυαστικά με τα μέτρα για πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Την εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων μας, όπου χρειάζεται. Σχέδια για την προστασία και των ζώων. 

Λέξεις και έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, η αειφορία και η αστική βιωσιμότητα έχουν κερδίσει χώρο στο δημόσιο διάλογο. Το θεματολόγιο του Ο.Η.Ε. για το 2030 και η εθνική μας στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετρούν μεγέθη και ενθαρρύνουν πολιτικές και μέτρα, που συμβάλουν σε ένα ευοίωνο μέλλον, εφόσον όμως δράσουμε έγκαιρα. Σε αυτά τα μεγέθη πρέπει να προβλέψουμε την ανθεκτικότητα απέναντι στα έντονα φαινόμενα και τις καταστροφές, που δυστυχώς βλέπουμε να αυξάνονται. 

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα θα συναντηθώ με αρμόδιους φορείς, περιβαλλοντικές και φιλοζωικές οργανώσεις, σε κεντρικό επίπεδο, για ουσιαστικό διάλογο, αλλά και εκφράζοντας την ανησυχία μου για το μέλλον. Να δούμε με λεπτομέρεια τι επικρατεί στη χώρα μας και τι αλλαγές έχουν επέλθει, να μελετήσουμε με προσοχή τι συνέβη στην Αυστραλία, να σχεδιάσουμε τη μικρή μας γειτονιά. Οφείλουμε να το κάνουμε. Να μη φοβηθούμε, αλλά να προνοήσουμε.