Έμφαση στην καταπολέμηση της βίας και την αποτροπή χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, έδωσε η Βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019.
«Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύομε ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και πολιτιστικό αγαθό, που βελτιώνει το εαυτό μας βεβαίως, αλλά και την κοινωνία μας.
Είναι χώρος ευγενούς άμιλλας και αποτελεί μέσον κοινωνικοποίησης και αγωγής.
Ο αρμόδιος Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, κοινωνός αυτού του πιστεύω, αλλά και αποφασισμένος, όπως όλη η κυβέρνηση, να επιλύσει προβλήματα που χρονίζουν, εισάγει το παρόν νομοσχέδιο.
Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,ρυθμίζει τρόπους αποτελεσματικής αποτροπής της χειραγώγησηςαθλητικών αγώνων και παράλληλα εισάγει επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στον αθλητισμό. Και τα δύο αυτά αρνητικά φαινόμενα,οφείλουμε να τα πατάξουμε και να σταματήσουμε τις δυσάρεστες συνέπειές τους, που επηρεάζουν το σύνολο του αθλητικού κόσμου, τους φιλάθλους, όλη την κοινωνία και πολύ περισσότερο τους νέους.
Με απλά λόγια: ο φανατισμός, ο χουλιγκανισμός και τα έκτροπα, δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι».
Ειδικά στη χώρα μας, πατρίδα του ολυμπισμού και παγκόσμιο λίκνο αθλητισμού.
Συνεπώς είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη όλων μας.
Ας συνειδητοποιήσουμε, ότι η βία στα γήπεδα, όπως και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις, δεν αντιμετωπίζεται απλά με λόγια. Θέλει πράξεις…
Ξεκινάμε απότην Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη χειραγώγηση αγώνων. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που υπέγραψε την εν λόγω σύμβασητο Σεπτέμβριο του 2014και τέθηκε σε ισχύ την 01 / 09 / 2019,ωστόσο η κύρωση της παρέμενε σε εκκρεμότητα.
Δημιουργείται ένα πλαίσιο συνεργασίας που θα αποτρέπει τοφαινόμενο της χειραγώγησης των αγώνων, κάτι που συνδέεται ευθέως με το στοίχημα και διάφορα παράνομα οικονομικά συμφέροντα, που προκαλούν, αγανακτούν και εξοργίζουν…
Μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διεθνή συνεργασίαμέσω των αρμοδίων κρατικών αρχών, των αθλητικών οργανώσεων και διοργανωτών αθλητικών στοιχημάτων, θα επιτευχθεί η πρόληψη, η εξυγχνίαση και η τιμωρία της χειραγώγησης αγώνων.
Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει επείγουσες διατάξεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας που εξακολουθούν να αμαυρώνουν τα αθλητικά δρώμενα στη Χώρα.
Είναι ντροπή να βλέπουμε εικόνες βίας, κάθε φορά που υπάρχει αθλητική συνάντηση και ιδιαίτερα μεγάλα ντέρμπυ.
Είτε ποδόσφαιρο λέγεται αυτό, είτε μπάσκετ… όταν συναντιούνται «αιώνιοι αντίπαλοι», έχουμε φτάσει να θεωρούμε δεδομένα τα έκτροπα. Πέρα από τις μεγάλες οικονομικές ζημίες, πολλές φορές έχουμε θύματα αθώους φιλάθλους, που με οικογένεια και με μικρά παιδιά, πήγαν να παρακολουθήσουν και να χαρούν ένα αθλητικό δρώμενο.
Αυτό οφείλει να αλλάξει.
Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα στις Αρχές να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους εντός και εκτός αθλητικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν παρανομίες. Επίσηςθα αξιοποιείται υλικό που καταγράφεται με τεχνικά μέσα, εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων και στους περιβάλλοντες χώρους.
Κάθε αξιόποινη πράξη, κάθε πράξη αθλητικής βίας, ασχέτως εάν τελούνται σε χρόνο και τόπο συνδεόμενο με κάποια συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση, θα πρέπει να διώκεται.
Αυτή είναι η ουσία κυρίες και κύριοι.
Για όσους δε, αγωνιούν, η παραπάνω διάταξη είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα για την προστασία προσωπικού χαρακτήρα.
Ρυθμίζονται επίσης θέματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Ομοσπονδιών. Θα εφαρμόζεται πια το πλαίσιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες μέλη της.
Θεσμοθετείται όριο θητειών για τους Προέδρους των Ομοσπονδιών, που κατά γενική ομολογία ήταν απαραίτητο.
Συνδέουμε ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης με τις ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου. Εισάγεται λοιπόν ρύθμιση για την αξιοποίηση
των Ολυμπιακών Συγκροτημάτων, που σε μεγάλο βαθμό μένουν αναξιοποίητα και δεν τυγχάνουν της απαραίτητης συντήρησης από τους φορείς που είτε είναι ιδιοκτήτες, είτε τους έχει ανατεθεί η αξιοποίηση και η διαχείριση τους.
Θεσμοθετείται επιτέλους η δυνατότητα εκμίσθωσης ή παραχώρησης προς χρήση Ολυμπιακών ακινήτων,σε Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, που θα καταθέσουν επενδυτικό σχέδιο επισκευής ή μετασκευής τους και θα αναλάβουν τις δαπάνες λειτουργίας και συντήρησής τους.
Σχετικά με την οργανωτική στελέχωση των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού, αυτή και πάλι διευκολύνεται και πολύ σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα για τη χώρα μας, αφού μόνο τραγικό μπορεί να περιγράψει κανείς την απώλεια του Ράλι Ακρόπολις, που χάθηκε λόγω της ανικανότητας της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Προχωράμε επίσης στην δυνατότητα απόσπασης, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,όσων Ολυμπιονικών είναι διορισμένοι στο Δημόσιο Τομέα. Είναι αδιανόητο το δυναμικό των 100 και πλέον Ολυμπιονικών, που διαθέτει η χώρα μας να μένει αναξιοποίητο και να μην δίνεται η δυνατότητα να γίνουν πρεσβευτές του αθλητισμού και του ολυμπιακού ιδεώδους.
Τέλος κυρώνουμε νέο καταστατικό της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), η οποία από Ν.Π.Δ.Δ. μετατρέπεται σε Ν.Π.Ι.Δ.,αφού το ισχύον καταστατικό,κρίθηκε από τους εθνικούς αθλητικούς οργανισμούς όπως και την Δ.Ο.Ε.,ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες λειτουργίας της σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο νομικό, κοινωνικό και αθλητικό πλαίσιο.
Έχουμε στα χέρια μας λοιπόν ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο. Έφτασε η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα προς το μέλλον, για τον ελληνικό αθλητισμό. Υπερψηφίζοντας το παρόν νομοσχέδιο, αλλάζουμε πλεύση. Χτίζουμε τον αθλητισμό που οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δικαιούνται.
Ενισχύουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον σωματειακό και δημιουργούμε τον σχεδιασμό μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής, για τον αθλητισμό στην πατρίδα μας».