Τοποθέτηση της Ασημίνας Σκόνδρα στην Ολομέλεια επί του πολυνομοσχεδίου

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια, για το Διυπουργικό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», έκανε η Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ κ. Ασημίνα Σκόνδρα. 

Η κ. Σκόνδρα δήλωσε απερίφραστα την ικανοποίησή της για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς, όπως επεσήμανε, μπαίνει τέλος, σε στρεβλώσεις, παθογένειες και προβλήματα και έτσι καθίσταται η καθημερινότητα των συμπολιτών απλούστερη και ποιοτική. Παράλληλα, έθεσε και ένα ζήτημα, που αφορά στους μικρούς, ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους, αυτό της μείωσης του αριθμού των αντιδημάρχων. 

Ειδικότερα η τοποθέτηση της κ. Σκόνδρα έχει ως εξής: 

«Κύριοι Υπουργοί 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Δηλώνω απερίφραστα την ικανοποίηση μου, για το Ν/Σ, που συζητάμε σήμερα, για πολλούς λόγους: 

· Για την άμεση υλοποίηση βασικών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού μου. 

· Για την ετοιμότητα και την ταχύτητα των αρμοδίων υπουργών 

· Για τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, των διατάξεων που περιέχει. 

· Για το ότι μπαίνει τέλος, σε στρεβλώσεις, παθογένειες και προβλήματα και έτσι καθίσταται η καθημερινότητα των συμπολιτών μου απλούστερη και ποιοτική. 

· Γιατί η λειτουργία του κράτους, προφανώς, θα είναι αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη. 

Αναρωτιέται, βέβαια κανείς, γιατί σε όλα αυτά τα ωραία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν συμφωνεί; 

Για δύο πολύ ξεκάθαρους λόγους: 

Πρώτον, διότι η αμηχανία και το σάστισμα, από τη βαριά ήττα των εκλογών, τους οδηγεί ενστικτωδώς, να κάνουν αυτό, που γνωρίζουν καλά. 

Να Αντιδρούν. 

Αντιδρούν σε όλα και κατηγορούν. 

Σκεφτείτε αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έφτασαν να κατηγορήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για λαϊκισμό. 

Ποιοι; 

Εκείνοι, που ο λαϊκισμός είναι ταυτόσημος, με την πολιτική τους ύπαρξη. 

Δεύτερον. Διότι, στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν ένα κανονικό και σωστό κράτος, που να εφαρμόζονται κανόνες, να κυριαρχεί η κοινή λογική και η ηρεμία. 

Όταν ακούνε για «ησυχία, τάξη και ασφάλεια», που απεγνωσμένα ζητούν οι πολίτες, παθαίνουν αλλεργία. 

Τους ενθουσιάζει το χάος και η φασαρία. 

Άλλωστε, ο κ. Τσίπρας, περιχαρής μας έλεγε: «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Για μας, το δημοκρατικό, το σωστό, το λογικό, θεωρείται αυτονόητο σε μια διακυβέρνηση, και ευτυχώς, και για την πλειοψηφία των πολιτών. 

Γι’ αυτό και μας επέλεξαν πριν ένα μήνα. 

Ήξεραν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ότι εμείς, τη σημερινή μορφή του ασύλου, θα την αλλάξουμε. 

Παρ΄ότι εν έτι 2019, με διάχυτη την ελευθερία παντού και σε όλους, θα προστατεύσουμε και θα κατοχυρώσουμε το άσυλο, ως θεσμική εγγύηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της ελεύθερης έκφρασης, έρευνας και διδασκαλίας. 

Όχι ως άλλοθι, μετατροπής των πανεπιστημίων μας σε καταφύγια παρανομίας, βίας, εμπορίου ναρκωτικών και κατασκευής μολότοφ. 

Όχι ως εργαλείο, για να μπορούν κάποιοι, να φοβίζουν, να εκβιάζουν και να ελέγχουν, φοιτητές, καθηγητές και πανεπιστήμια. 

Το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να λυθεί οριστικά και δια παντός. 

Να πάψουμε να είμαστε η μοναδική χώρα, που οι νόμοι και οι κανονισμοί, θα εφαρμόζονται κατά το δοκούν. Να ισχύουν σε όλους τους χώρους, για όλους τους πολίτες, σε όλη την επικράτεια. 

Σε όσους, δε, ισχυρίζονται, ότι το φοιτητικό κίνημα είναι υπεύθυνο για την προστασία του ασύλου, του πανεπιστημίου και της περιουσίας του, απαντώ: 

Ότι το μεγάλο μέρος του φοιτητικού κινήματος τα προστατεύει όλα αυτά. 

Όμως, μειοψηφικές, οργανωμένες ομάδες, είναι που δημιουργούν το πρόβλημα, αμαυρώνοντας την εικόνα των πανεπιστημίων μας παγκοσμίως, παρεμποδίζοντας το έργο των ακαδημαϊκών, επιβαρύνοντας οικονομικά το κράτος, και δημιουργώντας ανησυχία και αγανάκτηση, σε φοιτητές, γονείς, και όλους τους πολίτες. 

Σ’ αυτή την κατάσταση, λοιπόν, μπαίνει τέλος. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Ρυθμίσεις στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. 

Άκρως αναγκαίες και επιβεβλημένες, για την κυβερνησιμότητα και την ομαλή λειτουργία Δήμων και Περιφερειών. 

Αποτρέπουν προβλήματα, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, κατά την εφαρμογή της, η απλή αναλογική. 

Θεωρώ απαγορευτικό, πειράματα και δοκιμές, στον κομβικό χώρο της Αυτοδιοίκησης. 

Οι παρούσες διατάξεις δε, όχι μόνο δεν αποτρέπουν, τις συνεργασίες, αντιθέτως τις ενθαρρύνουν, αλλά πάνω στο τραπέζι και όχι από κάτω. 

Δίνουν λύσεις στην αδυναμία λήψης αποφάσεων και αφήνουν το δημοκρατικό δικαίωμα σε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, να εφαρμόσει το πρόγραμμα, βάσει του οποίου εκλέχθηκε. 

Αποδεικνύουν, τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, και κατ’ επέκταση, στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής, του κάθε δημότη. 

Σ’ αυτό το σημείο, κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μου να θέσω ένα ζήτημα, που αφορά τους μικρούς, ορεινούς και μειονεκτικούς δήμους, όπως ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα της Καρδίτσας, όπου είμαι δημότισσα. 

Έχει να κάνει με την υποστελέχωση και το μειωμένο προσωπικό, αφού δεν είναι ελκυστικοί τόποι διαμονής για τους υπαλλήλους, τα μικρά ορεινά χωριά. 

Δινόταν μια κάποια λύση με την πρόσληψη των ειδικών συμβούλων, που ήταν σε αριθμό όσοι και οι αντιδήμαρχοι. 

Η μείωση όμως των αντιδημάρχων, επέφερε και την μείωση των ειδικών συμβούλων, με αποτέλεσμα, να επανεμφανίζεται έντονο το πρόβλημα. 

Θα σας ζητούσα να το δείτε, και να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, για την απρόσκοπτη λειτουργία των εν λόγω Δήμων. 

Επίσης, επιβεβλημένη είναι η δημιουργία θέσης Γενικού Γραμματέα, και σε αυτούς τους μικρούς ορεινούς Δήμους. 

Στο σκέλος τώρα, που αφορά το Υπουργείο Υγείας. 

Χρήσιμες, αναγκαίες, απαραίτητες, οι ρυθμίσεις που βάζουν τέλος στις ουρές ντροπής, στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. 

Ήταν τουλάχιστον ανάλγητο, συμπολίτες μας καρκινοπαθείς, ή με σκλήρυνση κατά πλάκας, να στέκονται αξημέρωτα στην ουρά, για να παραλάβουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας τους. 

Μια οργανωμένη πολιτεία, οφείλει να βρει τρόπους εξυπηρέτησης, των βαρέως νοσούντων, και αυτό κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Όσο για τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ , και την κοινωνική τους ευαισθησία, θα πω αυτό που λένε οι συντοπίτες μου στην Καρδίτσα: «άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη». 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι 

Ψηφιακή Διακυβέρνηση. 

Οι διατάξεις που αφορούν αυτό το σκέλος, δημιουργούν στην πράξη και όχι στη θεωρεία, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Και οικοδομούν βάσεις για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας. 

Πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας μεταρρύθμιση, για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. 

Μετασχηματίζουν τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία της χώρας, απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές, που στα υπόλοιπα δυτικά κράτη, είναι καθιερωμένες εδώ και 10ετίες. 

Προσεγγίζει δηλαδή η κυβέρνηση, με τον σωστό τρόπο, τα ψηφιακά έργα, και εφαρμόζει την ψηφιακή πολιτική, σαν μέσο, για να γίνει η ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη, εξασφαλίζοντας παράλληλα, χρόνο και χρήμα. 

Θα σταθώ ιδιαίτερα, στην ψηφιακή έκδοση των συντάξεων, όπως μέλλει να γίνει, που σημαίνει επίσπευση της απονομής σύνταξης. 

Αυτό που συμβαίνει σήμερα, είναι το λιγότερο τραγικό. 

2,5- 3 χρόνια να πάρουν οι άνθρωποι τη σύνταξή τους. Δεν αναρωτήθηκε κανείς, από τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι; 

Καμιά μέριμνα; 

Κανένας ενδοιασμός; 

Καμία ενοχή; 

Έστω, καμία απάντηση; 

Πρακτικά και ηθικά απαράδεκτο, τόσο για τους απόμαχους της εργασίας, όσο και για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης. 

Καταρράκωση, μέχρι και της αξιοπρέπειας τους. 

Καλωσορίζω τέλος, την μείωση του επιτοκίου, για οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, από 5 στο 3%. 

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, 

Δηλώνω ότι ψηφίζω το παρόν Νομοσχέδιο και αισιοδοξώ, πως γρήγορα οι Έλληνες, θα μπορούν να απολαμβάνουν το σεβασμό της Πολιτείας, που οφείλει προς τους φορολογημένους πολίτες της. 

Διότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και όλοι εμείς, είμαστε αποφασισμένοι, να δημιουργήσουμε τη χώρα που μας πρέπει, και που δικαιούμαστε. Σας ευχαριστώ»