Η λειτουργία του Κράτους έπρεπε να αλλάξει και αλλάζει

Εν μέσω του έντονου προεκλογικού κλίματος, πολλοί συμπολίτες μας αναζητούν χειροπιαστές απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα, που ταλανίζουν το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι πράγματι γεγονός, ότι ένας ουσιαστικός προεκλογικός αγώνας, οφείλει να επικεντρώνεται λιγότερο σε «κοκορομαχίες» μεταξύ των υποψηφίων και περισσότερο σε διαλόγους ουσίας, με στόχο την επίλυση ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.
Έχοντας αυτό κατά νου, ας δούμε, πως αντιμετωπίστηκαν και βελτιώθηκαν, εν μέσω της οικονομικής κρίσης τα περασμένα 2 ½ χρόνια, κάποιες χρόνιες λειτουργικές δυσκολίες του κρατικού μηχανισμού, που ταλαιπωρούσαν σε μόνιμη βάση τους Έλληνες και κόστιζαν πάρα πολλά εκατομμύρια στους πολίτες.
Κοινή παραδοχή είναι, ότι έγιναν σημαντικές λειτουργικές τομές. Συνοπτικά, αξίζει να θυμηθούμε, ότι:
Μπήκαν σε λειτουργία ηλεκτρονικά συστήματα διασταύρωσης των στοιχείων όλων των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να βρεθούν και να κοπούν δεκάδες χιλιάδες συντάξεις-μαϊμού σε πεθαμένους, όπως και δεκάδες χιλιάδες επιδόματα-μαϊμού σε δήθεν τυφλούς και δήθεν ανάπηρους.
Δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό μητρώο ασφαλισμένων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Επιπλέον, σήμερα ο κάθε πολίτης μπορεί να μπαίνει από το σπίτι του στο σύστημα και βλέπει όλα τα ένσημα του σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία 
Επίσης, οι υποδομές που βελτιώθηκαν, επιτρέπουν να δίδονται σχεδόν όλες οι συντάξεις σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, όταν μέχρι πρόσφατα, ένας καινούργιος συνταξιούχος χρειαζόταν περισσότερο από δύο χρόνια για να βγάλει σύνταξη.
Σε ακόμη μια προσπάθεια να μειωθεί η τεράστια γραφειοκρατία, σχεδόν το σύνολο των πιστοποιητικών, που χρειάζονται οι πολίτες, εκδίδονται πλέον σε ελάχιστο χρόνο ηλεκτρονικά, ενώ αντίγραφα αυτών δεν θα χρειάζονται επικύρωση. Στις Δ.Ο.Υ. αντίστοιχα, το 95% των συναλλαγών υποβάλλονται και διορθώνονται πλέον ηλεκτρονικά, γλιτώνοντας δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους από τις τεράστιες ουρές αναμονής στις κατά τόπου εφορίες. 
Άλλαξε ο νόμος για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα η έναρξη επιχείρησης και επαγγέλματος να συντομευθεί σε λίγες μόνο εβδομάδες, όταν παλιά αυτό έπαιρνε πολλούς μήνες και δυστυχώς συνοδευόταν σε αρκετές περιπτώσεις από το γνωστό και απαράδεκτο «γρηγορόσημο», που πλέον εκλείπει.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα των λειτουργικών αλλαγών, που έγιναν από τη Κυβέρνηση Σαμαρά. Όμως αξίζει να τονιστεί, ότι αυτά δεν είχαν γίνει ποτέ και κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν σε αυτή τη χώρα. Χρειάζονται βέβαια να προχωρήσουμε πάρα πέρα και να γίνουν πολλά ακόμα. Το ερώτημα που τίθεται όμως και στο οποίο καλούνται οι πολίτες πλέον να δώσουν απάντηση, είναι, ποιοι επιθυμούν να συνεχιστούν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και ποιοι επιμένουν να στέκονται εμπόδιο σε αυτές τις αλλαγές;
Ποιοι τελικά είναι οι προοδευτικοί και ποιοι είναι οι κολλημένοι στο παρελθόν που επιδιώκουν να μην αλλάξει τίποτα;

Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα Υπ. Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας